Menu
in

Italia, statistici oficiale îngrijorătoare: 800 de românce accidentate la muncă într-un an

Cu ocazia zilei de 8 martie, ANMIL, asociația victimelor accidentelor de muncă, a organizat o conferință și un concurs de poezie privind condiția menajerelor și îngrijitoarelor. Numărul acestora este în creștere în ciuda crizei: majoritatea sunt femei străine, numai 60% în regulă. Cele mai multe accidente au fost suferite de românce: aproape 800 într-un an.

Casa reprezintă unul dintre mediile cele mai periculoase pentru persoanele care trăiesc sau lucrează în aceasta. Ultimele date publicate de ISTAT, citate de Redattore Sociale, vorbesc de aproape trei milioane de accidente anual care ar afecta circa 5% din populație.

În majoritatea cazurilor este vorba de accidente de gravitate ușoară sau medie care afectează în principal copiii și bătrânii. Însă sunt și multe cazurile în care accidentul poate avea consecințe grave precum o infirmitate permanentă sau chiar moartea.

În ceea ce privește lucrătorii domestici, în particular, din statisticile oficiale publicate de INAIL rezultă că în 2015 (ultimul an disponibil) s-au înregistrat 4.820 de accidente de muncă dintre care 12 cu consecințe mortale. Evoluția din ultimii cinci ani s-a menținut în mod substanțial constantă, numărul accidentelor oscilând în jurul a 5.000 de cazuri anual și morțile la muncă în jurul a zece cazuri anual (cu un minim de 6 decese în 2013 și un maxim de 16 în 2014).

Însă institutul explică faptul că fenomenul afectează în principal femeile: cota accidentatelor din total, în linie cu cea a angajatelor în sector, se plasează în mod stabil la 90% dintre cazuri. Și tocmai lucrătoarelor domestice, în special menajerelor și îngrijitoarelor, ANMIL a decis să le dedice o aprofundare cu ocazia Zilei Femeii, care se sărbătorește pe 8 martie.

Asociația a promovat cu această ocazie și un concurs de poezie cu titlul ”Muncă nesigură: reflecții în privirile femeilor”, patronat de Ministerul Muncii.

Potrivit datelor INAIL, în 2015 accidentele suferite de lucrătoarele domestice au fost 4.314, adică 89,5% din total. Proporția rezultă în schimb mai limitată pentru cazurile mortale pentru care, dată fiind și slaba consistență numerică, procentul feminin a oscilat, pe timpul ultimilor cinci ani, între 50 și 80%, cu o valoare medie apropiată de 70%. De suferit au în special lucrătoarele domestice străine, care au înregistrat 3.195 de accidente, adică 74,1% din total. Și referitor la cele 9 cazuri de accidente mortale, 7 dintre victime au fost străine. Acest tragic clasament este condus de femeile române (798 de accidente), urmate de ucrainence (414), moldovence (331), peruviene (226) și filipineze (192).

Componenta străină din totalul asistenților domestici este de fapt foarte ridicată: potrivit celor mai recente date publicate de ”Observatorul INPS privind lucrătorii domestici”, în 2015 au fost înregistrați 886.125 de lucrători regulari, cu contribuții plătite către institut. Numărul lor a crescut enorm, ajungând aproape să se dubleze într-un deceniu (erau circa 470.000 în 2005).

Însă estimările ajung să numere până la 1 milion și jumătate de persoane angajate în sector, avându-i în vedere și pe cei care nu sunt în posesia unui contract. Numai circa 60% dintre colaboratoarele domestice ar rezulta în regulă, în timp ce restul de 40% ori lucrează și locuiesc în mod neregulamentar în Italia (străine fără permis de ședere valid) fie, deși au rezidență regulamentară în Italia, lucrează fără contract.

În afară de străine este în creștere și numărul italiencelor angajate în sector: au în medie 46 de ani, lucrează timp de 20 de ore săptămânal și declară 36 de săptămâni lucrătoare pe an.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version