Astăzi ministrul sănătății, Roberto Speranza, va prezenta în Parlament noul decret (Dpcm – decretul președintelui consiliului de miniștri) cu restricțiile care vor intra în vigoare din 16 ianuarie.
Comitetul Tehnic Științific (CTS) solicită prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii iulie, scrie Corriere della Sera.
Există cel puțin zece regiuni care ar putea intra luni în zona portocalie, cu interdicția de a deschide baruri și restaurante. Alegerea guvernului de a modifica criteriile pentru creșterea nivelului de risc ar putea declanșa interdicții în jumătate din Italia.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, va explica astăzi în Parlament decretul. Controlul pandemiei este încă într-o fază critică. Ultima monitorizare care indică faptul că în multe zone ale țării RT, rata de transmitere, este mai mare de 1 și că instituțiile sanitare au un deficit de paturi.
Ministrul va cere undă verde pe noul Dpcm cu măsurile de oprire a cursei Covid 19 și cu decretul de extindere a stării de urgență. „Această posibilitate de a interveni urgent trebuie prevăzută cel puțin până în iulie”: este opinia Comitetului Tehnic Științific.
Noul criteriu de clasificare care urmează să fie adoptat a fost explicat de ministrul Speranza în cadrul ședinței de acum două zile cu guvernatorii: „Pe lângă reducerea pragurilor – Rt egal cu 1 pentru zona portocalie și 1,25 pentru zona roșie – intenționăm să intervenim asupra indicilor de risc și pentru a facilita intrarea regiunilor cu risc „ridicat” în portocaliu”.
Lombardia riscă să intre în „zona roșie”.
Conform acestui nou sistem, Lombardia se află deja între portocaliu și roșu.
Pe de altă parte, regiunile care prezintă un risc „ridicat” ar putea merge în portocaliu, chiar dacă RT nu este mai mare de 1: Piemont, Lazio, Liguria și Marche. În ultima monitorizare, Rt peste 1 aveau Puglia, Molise, Umbria, Sardinia.
Guvernul intenționa să prelungească starea de urgență până la 30 aprilie, dar oamenii de știință cer să ajungă cel puțin în iulie.
Există patru elemente luate în calcul.
Primul se referă la impactul „încă important” pe care curba virusului îl are asupra paturilor din terapie intensivă și din zona medicală: 13 regiuni și provincii autonome au depășit pragul critic.
Apoi, există datele referitoare la Europa, unde infecțiile continuă să crească, precum și numărul victimelor.
Al treilea element este suprapunerea dintre gripa sezonieră și Covid 19, care ar putea duce sistemul de sănătate în criză în unele zone.
În cele din urmă, „campania de vaccinare în curs, care nu poate fi pusă în pericol cu o creștere exponențială a infecțiilor”.
Din acest motiv, trebuie utilizat „fiecare instrument, inclusiv cele de urgență”, cel puțin până în iulie, când presiunea virusului ar trebui să se diminueze odată cu sezonul cald și se presupune că o parte substanțială a populației va fi atunci imunizată.
CTS a autorizat desfășurarea Campionatelor Mondiale de schi de la Cortina în perioada 8-21 februarie „atâta timp cât au loc cu ușile închise”, deci fără spectatori pe pârtii sau la sosire și evitând ca sportivii să rămână dincolo de timpul necesar pentru a participa.
În schimb, CTS și-a exprimat îngrijorarea cu privire la redeschiderea instalațiilor de schi stabilită pentru 18 ianuarie.
Intenția guvernului este de a preveni adunările și din acest motiv s-a decis interzicerea vânzării pentru acasă a alimentelor și băuturilor din baruri după ora 18:00.
În zonele roșii, călătorii interzise – pentru a părăsi casa maxim doi adulți cu copii sub 14 ani pentru a vizita prieteni și rude.
În rest, interdicția de circulație va fi confirmată de la 22 la 5 dimineața și interzicerea trecerii granițelor regiunilor, chiar și între regiunile aflate în zona galbenă. Masca va fi în continuare obligatorie în aer liber și în interior, precum și distanța socială.