Noul Dpcm al premierului Mario Draghi este în vigoare de astăzi 6 martie cu măsuri, reguli, interdicții și restricții până la 6 aprilie – inclusiv ziua de Paște și a doua zi de Paște – pentru școală, călătorii, coafori, frizeri.
În plus, din 8 martie, trei regiuni își schimbă culoarea.
Noul Dpcm vine într-un moment critic pentru Italia care se luptă cu epidemia de coronavirus și cu pericolul reprezentat de variantele Covid capabile să răspândească contagiunea.
Indicele Rt a crescut la 1,06, Campania se pregătește să intre în zona roșie, în timp ce Veneto și Friuli intră în zona portocalie. Lombardia se află în zona portocalie întărită, Emilia Romagna este portocalie, dar provinciile supuse unor măsuri mai stricte sunt în creștere.
În acest context, noul Dpcm confirmă, până în 27 martie, interdicția deja în vigoare a deplasării între diferite regiuni sau provincii autonome, cu excepția călătoriilor din motive de muncă, sănătate sau necesitate.
În zonele roșii, serviciile personale precum frizerii, frizerii și centrele de înfrumusețare vor fi închise.
În zonele roșii, începând cu 6 martie, activitățile în prezență vor fi suspendate la școlile de toate nivelurile, inclusiv a școlilor pregătitoare și elementare. Rămâne garantată posibilitatea desfășurării de activități față în față pentru elevii cu dizabilități și cu nevoi educaționale speciale.
În ceea ce privește zonele portocalii și galbene, președinții regiunilor vor putea dispune suspendarea activităților școlare: în zonele în care au adoptat măsuri mai stricte din cauza gravității variantelor; în zonele în care există peste 250 de infecții la 100 de mii de locuitori pe parcursul a 7 zile; în cazul unei situații excepționale de agravare a tabloului epidemiologic.
În zonele albe, se așteaptă să se încheie măsurile restrictive prevăzute pentru zona galbenă, în timp ce măsurile generale anti-contagiune (cum ar fi, de exemplu, obligația de a purta o mască și de a menține distanțele interpersonale) și protocoalele continuă să se aplice. Evenimentele care implică adunări (târguri, congrese, discoteci și public pe stadion) rămân suspendate.
La Ministerul Sănătății este înființată o „masă permanentă”, cu reprezentanții regiunilor în cauză, Comitetul tehnico-științific și Institutul Superior de Sănătate, pentru a monitoriza efectele relaxării măsurilor și pentru a verifica necesitatea de a eventualiza să adopte măsuri suplimentare.
În zonele galbene se confirmă posibilitatea deschiderii muzeelor în timpul săptămânii, garantând un aflux controlat.
Începând cu 27 martie, tot în zonele galbene, muzeele se vor deschide și sâmbăta și în zilele de sărbătoare.
Începând cu 27 martie, în zonele galbene, este prevăzută posibilitatea redeschiderii teatrelor și cinematografelor, cu locuri pre-alocate, în conformitate cu regulile de distanțare.
Capacitatea nu poate depăși 25% din maxim, până la 400 de spectatori în aer liber și 200 în interior pentru fiecare sală. Săli de sport, piscine și stațiuni de schi rămân închise.
Culorile regiunilor, din 8 martie
Campania intră în zona roșie, Friuli Venezia Giulia și Veneto în zona portocalie.
De luni, 8 martie, alte 3 regiuni își schimbă culoarea pe măsură ce epidemia de coronavirus accelerează și situația din Italia se înrăutățește.
Zona roșie: Campania, Molise, Basilicata.
Zona portocalie: Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Abruzzo, Piemont, Emilia Romagna, Piemont, Umbria, Toscana, provinciile autonome Bolzano și Trento.
Zona galbenă: Lazio, Liguria, Calabria, Puglia, Sicilia și Valle d’Aosta.
Zona albă: Sardinia.
Indicele Rt crește la 1,06, după cum reiese din raportul Iss, depășind pragul de 1 după 7 săptămâni. Lombardia a intrat în zona portocalie întărită, ca și o mare parte din Piemont.
Emilia Romagna se află în zona portocalie, dar zona roșie deja adoptată pentru provinciile Bologna și Modena este destinată extinderii și la alte provincii. Lazio și Liguria rămân în zona galbenă.
Imaginea este complexă, după cum subliniază raportul Iss: „Zece regiuni și provincii autonome au un Rt mai mare de 1”. Acestea sunt Basilicata, Emilia Romagna, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Trento, Toscana, Valle d’Aosta și Veneto.
„Există, de asemenea, o agravare a numărului de regiuni și provincii autonome care au o rată de ocupare în terapie intensivă și zone medicale peste pragul critic: sunt 9, au fost 8 săptămâna precedentă”, subliniază raportul. „Rata de ocupare la ATI la nivel național crește în general (26% față de 24% săptămâna trecută). În general, numărul persoanelor internate la ATI a crescut brusc de la 2.146 (23 februarie) la 2.327 (02 martie), iar cele din secțiile medicale au trecut de la 18.295 la 19.570 „.