Știri Italia: Facturile de gaz pentru cei care beneficiază de protecție sporită (7,3 milioane de clienți casnici) vor fi lunare începând cu luna octombrie și nu vor mai fi bimestriale. Acest lucru a fost prevăzut după o solicitare a Uniunii Naționale a Consumatorilor.
Astfel, costul materiei prime va fi calculat lunar, și nu în fiecare trimestru, pe baza mediei prețurilor reale înregistrate pe piața italiană Psv și nu mai mult a Ttf de la Amsterdam pentru trimestrul următor, scrie Corriere della Sera.
Italia, facturile de gaz vor fi lunare începând cu luna octombrie
Paisprezece țări, printre care Italia, Belgia, Grecia și Polonia, au pregătit o scrisoare adresată Comisiei Europene prin care solicită ca propunerea de plafonare a prețurilor să fie discutată vineri, în cadrul Consiliului Energie. Deși mâine este așteptată doar o comunicare, nu și o propunere.
Prin urmare, actualizarea tarifelor va deveni lunară începând din această toamnă și va fi ex-post și nu ex-ante ca până acum. La sfârșitul lunii septembrie (cel mai probabil joi, 29 septembrie), vor fi actualizate doar tarifele la electricitate pentru cele trei luni obișnuite (cu așteptarea unor creșteri substanțiale, având în vedere că energia electrică este legată de prețul gazelor, care a crescut din nou în trimestrul al treilea).
Prețul gazelor pentru luna octombrie va trebui să aștepte până în a doua zi lucrătoare a lunii noiembrie. Și așa va fi și în lunile care vor urma.
Periodicitatea facturării va fi la latitudinea operatorilor, pe care Autoritatea o propune ca intervenție „cel puțin pentru clienții finali cu praguri de consum mai ridicate (cum ar fi în cazul clienților care utilizează gazul pentru încălzire) și cel puțin pentru perioada de șase luni, din octombrie până în martie”.
Ar putea avea loc o avalanșă de maxi -”conguagli” (recalculări)
Arera preconizează că, în cazul unei „recalculări” a valorilor costurilor materiei prime facturate anterior, operatorii vor fi obligați să furnizeze informații corespunzătoare clienților”. În practică, în cazul în care factura primită la sfârșitul lunii nu reflectă tendințele reale ale prețurilor la gaze, orice diferențe de preț vor fi compensate în factura următoare.
De aceea – denunță organizația non-profit Consumerism – ar putea avea loc „o avalanșă” de maxi-”conguagli” (recalculări), „deoarece – explică președintele Luigi Gabriele – prețurile vor fi legate de cele ale pieței, care se așteaptă să crească” și facturile vor fi mai afectate de volatilitatea prețurilor energiei.
”Transparența este complet eliminată”, adaugă Luigi Gabriele, ”deoarece consumatorii nu vor putea cunoaște prețul gazului în avans, ci vor afla doar după ce îl vor consuma.”