in

Italia, credite pentru case, românii fruntaşi pe piaţa imobiliară, au obținut 27,3% din creditele pentru străini

Trăiesc şi lucrează în Italia, aici îşi cresc copii, aici îşi construiesc viitorul. E normal ca, după ani petrecuţi plătind chirie, şi imigranţii să decidă să ia un împrumut şi să cumpere o locuinţă. Anul trecut 13,6% dintre împrumuturi au fost acordate unor cetăţeni străini din Italia, care într-un caz din două au ales formula dobânzii fixe. Au ales credite pe perioade lungi, în jur de 25 de ani, pentru sume care se apropie de pragul de 100.000 de euro.

Sunt datele unui studiu al Biroului de Studii al Grupului Tecnocasa, bazat pe credite contractate prin intermediul agenţiilor sale de intermediere a creditărilor Kìron şi Epicas. Iată principalele rezultate:

ZONA DE PROVENIENŢĂ

În Italia sunt creditaţi în principal cetăţenii italieni (86,4%), 10,3% sunt persoane din alte ţări ale Vechiului Continent şi 3,3% sunt imigranţi extraeuropeni (aceştia din urmă provin în special din America Centrală şi de Sud, din Asia şi Africa). Naţionalităţile cele mai reprezentate sunt cea română (27,3% din totalul străinilor), albaneză (15,5%) şi moldovenească (11,8%); în rândul non-europenilor, în schimb, cei mai prezenţi sunt peruvienii (3,2%), urmaţi de chinezi (2,1%) şi de marocani (2%).

VÂRSTA

Vârsta medie a debitorilor neitalieni care au contractat un credit ipotecar în Italia în 2015 este de 38,2 ani. Patru debitori din zece au între 35 şi 44 de ani, în timp ce cei sub 35 reprezintă 36,5% din total.

SCOP

Majoritatea creditelor sunt acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe, motiv care reprezintă de fapt 95,5% din total, în timp ce refinanţările şi subrogaţiile constituie 4,2%.

PROFESIE

Siguranţa financiară este printre elementele fundamentale solicitate de instituţiile de credit pentru acordarea unei finanţări. Această caracteristică identifică 91% din eşantion (subordonaţi cu contract pe perioadă nedeterminată şi pensionari), în faţa a 7,3% care au un contract de muncă flexibil (liber profesionişti/lucrători autonomi şi patroni de firmă). Lucrătorii cu contract pe perioadă determinată, în schimb, reprezintă1,7%.

TIPOLOGIE ÎMPRUMUT

Un străin din doi semnează credite cu dobândă fixă şi puţin peste o treime optează pentru finanţări cu dobândă variabilă. Acestea din urmă au evidenţiat o scădere faţă de anul trecut, când erau alese de 39,7% dintre străini; creditele cu dobânzi fixe, dimpotrivă, au trecut de la 37,3% la 51,9%. Împrumuturile ipotecare cu dobândă fixă reprezintă în schimb 11%, în timp ce sunt mai marginale tipologiile cu dobândă variabilă cu CAP (plafon maxim) şi mixte.

DURATĂ CREDITARE

Durata medie a creditelor contractate de cetăţeni neitalieni este de 25 de ani, în creştere exact cu un an faţă de 2014. Având în vedere categoriile de durată, rezultă că 3 împrumuri din 4 au o durată cuprinsă între 21 şi 30 de ani, în faţa procentului de 66,9% înregistrat anul trecut, şi 25,3% se plasează în categoria 10-20 de ani (în timp ce în 2014 această categorie reprezenta 32,7%).

VALOARE CREDIT

În 2015 valoarea medie a creditelor acordate în Italia undor debitori neitalieni a fost echivalentul a circa 98.900 euro, în creştere faţă de anul anterior când valoarea medie se ridica la 94.700 euro. Segmentând eşantionul pe categorii de sume se observă că înclinaţia este mai mare pentru sume mai reduse. 49,1% dintre creditele acordate au o valoare cuprinsă între 50 şi 100.000 de euro, în timp ce 37% se plasează în categoria următoare (100-150.000 de euro). Numai 9% dintre debitori, în schimb, au obţinut o finanţare mai mare de 150.000 de euro.

Cumpărarea locuinţei şi integrarea

Potrivit unui raport intitulat „Imigranţii şi locuinţa” realizat de institutul „Scenari Immobiliari”, în 2015 străinii au achiziţionat circa 39.000 de locuinţe, cu o creştere de 8,3% faţă de anul precedent.

Valoarea totală a achiziţiilor a fost de circa 3,8 miliarde de euro, cu 15,1% în plus în doisprezece luni. Este primul an de creştere a numărului de achiziţii, după zece ani de scădere constantă. „Inversarea tendinţei – a comentat preşedintele Scenari Immobiliari, Mario Breglia – este importantă fiindcă cererea de locuinţe exprimată de imigranţi se poate estima la peste un milion de case. În absenţa unei politici publice, soluţia se poate găsi pe piaţa privată”.

Refacerea pieţei se datorează unei mai mari posibilităţi de accces la credit şi preţurilor mai scăzute ale locuinţelor. O observaţie importantă a raportului se referă la integrare: Marea parte a rezidenţilor străini locuieşte în chirie şi tinde să rămână în comunitate cu propriii conaţionali, dar imediat ce se ia decizia de a achiziţiona o casă, tendinţa este de deplasare către zonele mai eterogene, cu mai mulţi vecini italieni. Astfel cumpărarea de imobile ajută la integrare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Exclusiv/ Interviu cu Bogdan Diaconu, preşedintele PRU: ”Patrula lui Vlad Ţepeş” îi va apăra pe sărmani

Și-au cumpărat casă în Italia: ”Nu mai arunc banii pe chirie”