Un bărbat de 57 de ani, rezident la Ceglie Messapica, în provincia Brindisi, Puglia, a fost denunțat fiind acuzat de fraudă de jumătate de milion de euro în dauna unei familii de români care a pierdut într-un accident două rude apropiate și ar fi trebuit să încaseze banii din asigurări. De asemenea, cercetați sunt și doi avocați români și un asigurator. Ei sunt acuzați de delapidarea a două milioane de euro, rezultatul compensației care a aparținut familiilor victimelor accidentelor, cea mai mare parte de naționalitate română.
O româncă de 43 de ani a apelat la poliție și procuratura din Taranto, plângându-se că s-a confruntat cu o înșelătorie de câteva sute de mii de euro. Femeia a cerut ajutor și asistență unei firme, Studio 3A, o companie specializată la nivel național în evaluarea responsabilităților în orice tip de revendicare, pentru a proteja drepturile cetățenilor, și astfel a aflat că a fost păcălită cu o sumă imensă pe care trebuia s-o încaseze.
Femeia, cu domiciliul în Taranto, a pierdut în 2012 doi frați într-un accident tragic, urmând ca să primească în mod legal o sumă mare de bani de la societatea de asigurări. Nu întâmplător a fost abordată imediat de către proprietarul unei agenții de asigurări și de bărbatul din Ceglie Messapica care s-au prezentat ca specialiști în compensații legate de accidente grave. De asemenea, se angajaseră să suporte toate costurile de urmărire a procedurii, chiar și din punct de vedere juridic.
Confruntată cu această perspectivă atrăgătoare, femeia și familia ei acceptă, revocând avocatul anterior. Italianul pune imediat în practică strategia uzuală utilizată pentru alte cazuri similare care sunt contestate. Știind că membrii de familie ai victimelor au revenit în România pentru înmormântare, organizează o întâlnire la un notar român pentru a obține de la clientul său o procură specială pentru a gestiona procesul de compensare: românii au semnat cu bună-credință, fără să știe că, în acest fel, ei cedează toată puterea, inclusiv dreptul de a obține bani în numele lor.
În urmă cu cinci ani, italianul a anunțat că a obținut pentru clienții săi un avans de la societatea de asigurare de 480.000 de euro. Îi convinge pe români să deschidă un cont curent într-o instituție de credit dintr-o altă regiune. De atunci, au evitat cât au putut de a mai răspunde la telefon, iar atunci când o făceau, cereau să nu se discute despre practică, pentru a evita apelurile telefonice, îndemnându-i să folosească WhatsApp pentru a comunica.
Timpul trece, și din momentul în care a auzit că practica evoluează, românca s-a deplasat la sediul societății Generali, compania de asigurare auto care era implicată. Atunci a aflat că încă din 12 decembrie 2012 a fost plătită suma de 980.000 de euro. Era cât se poate de clar că fusese înșelată cu jumătate de milion de euro.
Și lucrurile nu se opresc doar aici. Fără a cere nicio permisiune, avocații români au inițiat, de asemenea, o altă acțiune de despăgubiri la Tribunalul din Lucca, care în data de 22 iunie 2018, a recunoscut o altă cotă de compensare pentru încă o sută de mii de euro. Decizie care nu a fost comunicată prin niciun canal și a fost ținută secretă de cei doi avocați români.
Simțindu-se pacaliti, românca și familia sa au apelat la Studio 3A: au fost inițiate imediat măsuri pentru a preveni încasarea ultimei cote de despăgubiri și a fost depusă o plângere la sediul Gărzii de Finanțe Castellaneta.
Cercetările s-au extins în felul acesta și către mai multe accidente care au fost gestionate de avocații români, existând dubii mari asupra legalității și a drepturilor compensatorii. Ei sunt bănuiți de delapidarea a două milioane de euro, bani care au aparținut familiilor victimelor din diverse alte accidente, cea mai mare parte de naționalitate română.