Menu
in

Italia, 100.000 de străini în semisclavie. Afacere profitabilă pentru mafie

Este o exploatare care în multe cazuri frizează sclavia, situația denunțată de Raportul Presidio 2015 al Caritas, referitor la sectorul agro-alimentar, prezentat pe 2 iulie în cadrul EXPO Milano. Raportul a suscitat o amplă dezbatere.

Mafie, muncă subterană, caporalat, producători frauduloși, responsabilitatea marii distribuții. Cu plăți zilnice care de la 25 de euro pe zi s-au prăbușit la 10-15. Zece filiale Caritas au demarat un proiect pentru a garanta o prezență constantă în mijlocul acestor persoane, de origine africană, asiatică (India și Pakistan, în principal) dar și din Europa de Est, în principla din România.

Dar care sunt cifrele ilegalității și infiltrării mafiote în sectorul agro-alimentar din Italia? Potrivit Direcției Naționale Antimafia, suma se ridică la 12,5 miliarde de euro. În timp ce Observatorul Placido Rizzotto estimează că în Italia sunt 400.000 de lucrători care în mod potențial își găsesc un loc de muncă prin intermediul caporalilor, dintre care cel puțin 100.000 prezintă ”forme de grave de supunere datorată condițiilor de locuit și de mediu considerate parasclavagiste”.


O situație care duce și la o degradare sanitară: 60% dintre cei care lucrează sub caporalat nu au acces la servicii igienice și la apă curentă, peste 70% se îmbolnăvesc după intrarea în mecanismul inuman al muncii agricole sezoniere.

Anul trecut Medici per i diritti umani (Medu) au denunțat dramaticele condiții de locuit, igienico-sanitare și de muncă la care sunt supuși cei peste 2 milioane de imigranți care ajung anual în Piana di Gioia Tauro, în special la Rosarno, pentru recoltarea legumelor: 89% lucrează la negru și 64% primesc maxim 25 de euro pentru o zi de trudă. 46% nu reușesc să lucreze mai mult de trei zile pe săptămână. O treime dintre imigranții vizitați consumă numai două mese pe zi în timp ce majoritatea bolilor diagnosticate, la o populație tânără și în mod substanțial sănătoasă, este legată de proastele condiții de locuit și igienico-sanitare și de condițiile foarte dure de muncă.

Exploatarea lucrătorilor agricoli, în speciali străini, este o afacere profitabilă și pentru mafie. În Piana di Sibari (Calabria) curajosul denunț al unor lucrători indieni și pakistanezi a scos la suprafață abuzurile din partea unui tânăr de 32 de ani, considerat exponentul unui clan local, care a ținut în sclavie 17 persoane obligându-le timp de peste doi ani la schimburi de muncă devastatoare, chiar și în zilele cu ploi torențiale, vânt și ger.

Nemulțumit, pentru a-și crește mai mult puterea de șantaj, reținea mare parte din salarii. Și dacă victimele se hazardau să protesteze, sufereau amenințări și violențe fizice și psihice. În cadrul aceleiași anchete a fost descoperită o altă firmă agricolă care utiliza trei români la negru, și aceștia abuzați și neplătiți adecvat. Din punct de vedere general, din 2011, când a fost introdusă infracțiunea de caporalat, până în 2014 au fost arestați peste 350 de caporali. În termeni de neplată a taxelor, daunele aduse de caporalat se ridică la peste 600 de milioane de euro anual.

Apoi există marea afacere a falșilor lucrători agricoli. Cu înșelătorii bazate în principal pe contracte false de închiriere sau comodat de terenuri necesare pentru a justifica numai formala angajare de lucrători, din punct de vedere tehnic muncitori agricoli pe perioadă determinată (Odt), datorită cărora să se justifice zile de muncă fictive și să se obțină indemnizații de șomaj și boală, de maternitate și alocații familiale.

La Bari, de curând, carabinierii și inspectorii de muncă au descoperit 479 de lucrători agricoli falși și o înșelătorie în dauna Inps de peste 1,1 milioane de euro.


Ragusa, povestea incredibilă a unei românce violate și sechestrate de angajator. «Îmi spunea că sunt o sclavă»

Noile sclave de pe câmpuri sunt italience. ”Nu mai vor străine, pentru că ele se revoltă și noi nu”

Români în sclavie în Sicilia, 9 arestări. «Constrânşi să trăim ca animalele»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version