«Români sclavi în Irlanda. Munceau sub amenințare la o spălătorie auto» și «Ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, şi-a început vizita oficială în Irlanda».
Două știri care în mod logic ar trebui să fie legate între ele. Toată presa din Irlanda scrie despre românii care munceau în condiții de sclavie la o spălătorie auto din Letterkenny, Donegal, fiind eliberați de polițiștii de la Gardaí (Poliția Irlandeză).
Ieri 1 octombrie, și azi 2 octombrie, presa irlandeză abundă în amănunte despre exploatarea criminală la care erau supuși românii.
Ministrul Diasporei a început ieri, 1 octombrie o vizita în Irlanda. Dacă nu s-a dus special pentru acest caz, ar fi putut cel puțin să îl menționeze în discuțiile cu interlocutorii săi.
Iată în schimb ce spune în două comunicate din lemn publicate pe site-ul DRP:
«Vizita oficială pe care ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, o efectuează în Irlanda a debutat cu o întâlnire oficială cu domnul Pat Breen (foto), preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul irlandez.
În cadrul discuțiilor, parlamentarul irlandez a apreciat faptul că românii din Irlanda reprezintă o comunitate bine închegată, care își aduce o contribuție importantă la viața socială și economică a Irlandei. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat că buna integrare a românilor trebuie dublată de sprijin pentru păstrarea identității românești, în contextul în care o comunitate care numără cel puțin 40.000 de membri își dorește să păstreze legături puternice cu România pe palier cultural, educațional și religios.
Totodată, ministrul delegat a abordat și problema votului prin corespondență, menționând că în România există voință politică pentru ca acest lucru să se petreacă la următorul ciclu electoral.»
Al doilea comunicat: «Ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu ministrul irlandez pentru diaspora, Jimmy Deenihan. (…) Ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat direcţiile de acţiune integrată, elaborate la nivel interinstituţional, pe care statul român le are în ceea ce privește românii de peste hotare, accentuând abordarea specifică a comunității istorice și a diasporei recente.
Demnitarul român a subliniat angajamentul României de a sprijini comunitățile de români, în contextul în care provocările perioadei contemporane, care țin de legislația muncii, de dobândirea cetățeniei, de recunoașterea statutului de minoritate sau de sprijinul pe care statele de reședință îl acordă noilor minorități, diferă de la zonă la zonă.
Totodată, ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat omologului său stadiul de organizare a Congresului Diasporei din România, eveniment solicitat de către comunitățile de români și care se dorește a fi o interfață între acestea și statul român.»
Ministrul NU SUFLĂ UN CUVÂNT despre sclavii români din Irlanda. Să sperăm că totuși au discutat și despre acest subiect, dar el nu a apărut în comunicatele ministeriale.
Exprimăm însă nedumerirea pentru menționarea, în discuțiile cu interlocutorii din Irlanda, a subiectului votului prin corespondență (despre care susține că «în România există voință politică pentru ca acest lucru să se petreacă la următorul ciclu electoral») și a Congresului Diasporei din România («stadiul de organizare a Congresului Diasporei din România, eveniment solicitat de către comunitățile de români»).
Despre aceste două subiecte ministrul diasporei a tăcut mâlc în ultimele luni, ca și cum nu ar fi avut nicio legătură cu funcția sa.
Rolul unui ministru pentru diaspora nu poate fi acela de a da comunicate de lemn și de a se plimba pe banii contribuabilului român. Până acum, ministrul Angel Tîlvăr nu a deranjat niciun fir de praf de pe MARILE DOSARE ale diasporei: exploatarea românilor în străinătate, nereprezentarea lor politică, bătaia de joc prevăzută în legea cozilor la secțiilor de votare. Dacă e o funcție decorativă, mai bine să fie desființată.
Sorin Cehan
Iată știrea despre sclavii români din Irlanda, prezentată de Ziarul Românesc din UK:
Cinci bărbați din România, cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, munceau în condiții de sclavie modernă la o spălătorie auto din Letterkenny, Donegal, scrie Irish Times. Cei cinci au fost scoși din spălătoria cu pricina de polițiștii irlandezi de la Gardaí (Poliția Irlandeză) care au apreciat că au de-a face cu primul astfel de caz major, în timp ce fenomenul este în creștere în Marea Britanie și în alte țări din Europa.
Un suspect a fost reținut în acest caz. Potrivit Irish Times, celor cinci li se promisese că vor fi plătiți cu bani cash și li se va asigura și cazare. În loc de asta li s-au confiscat pașapoartele și nu au văzut niciun ban.
Polițiștii au spus că cei cinci erau constrânși să continue să lucreze în spălătoria auto sub amenințarea că familiile lor din România ar fi avut de suferit dacă spuneau ceva autorităților.
Cum oamenii nu cunoșteau limba engleză și nu aveau nici cunoștințe juridice, au rămas acolo până au fost descoperiți de polițiști.
Patru dintre ei au fost reuniți cu familiile lor din țară.
Bărbatul reținut are 41 de ani și, potrivit Irish Times, a fost interogat o noapte după care a fost lăsat în libertate.
Tot în legătură cu acest caz au fost confiscate mai multe telefoane mobile, documente și calculatoare. De asemenea, s-a luat legătura cu polițiștii din România, cu scopul de a se furniza informații și dovezi care ar putea fi utilizate în urmărirea penală.