in

Industria pâinii din România va aduce muncitori din străinătate: românii pleacă din cauza salariilor mici

Pe măsură ce zeci de mii de români continuă să emigreze, piața muncii din țară rămâne descoperită. Ca și în alte domenii, industria românească de morărit şi panificaţie se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, iar marii producători de pâine vor să aducă forţă de muncă din afară. Motivul principal: salariile mizerabile oferite de producători. 

„Din păcate, cea mai mare problemă a sectorului de panificaţie în momentul de faţă este forţa de muncă.”, a declarat pentru Agerpres Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

Acesta a spus că mai multe societăţi de morărit şi panificaţie, membre ROMPAN, au solicitat patronatului să se adreseze ambasadelor străine din România pentru a aduce forţa de muncă din afară.

„Am primit de la 4-5 societăți din țară solicitarea să ne adresăm, dacă putem, la anumite ambasade pentru a aduce forță de muncă din afară. Situația este gravă, nu este de glumit. Noi (ROMPAN — n. r.), fiind și centru de formare profesională, am constatat că îi luăm de pe stradă, facem cursuri, îi calificăm, îi învățăm, iar ulterior ei pleacă. Numai de la brutărioara noastră pe care o avem așa, ca piesă de muzeu, și unde mai facem produse tradiționale, ne-au plecat doi salariați la Londra, pentru că pur și simplu se câștigă mai bine.

Consider că nu mai putem ține forța de muncă la un nivel de salarizare așa de redus. Trebuie să-i plătim corespunzător ca să-i determinăm să rămână în țară pe cei care vor să muncească. La ora actuală, în România, prețul pâinii este de 4-5 ori mai mic decât în alte state europene, deși prețul grâului și cel al făinii este la fel, prețul gazelor și al energiei este la fel, în timp ce prețul forței de muncă este total diferit”, a adăugat Popescu.

În industria de morărit și panificație lucrează 80.000 de salariați, peste jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariați, numai în societățile membre ROMPAN fiind peste 40.000. Sectorul înregistrează anual o cifră de afaceri de circa 2,5 miliarde de euro.

Abia ales deputat, Manuel Costescu (USR) a găsit de muncă pentru diaspora: «Veniți acasă să munciți la autostrăzi»

60.000 de firme deschise de români în Italia, majoritatea în construcții: străinii salvează economia Italiei

Facilități la angajare: 12.500 lei pentru șomerii care se angajează în alt oraș

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aproape 300 de români țepuiți la Viena. ”Revelion de neuitat” transformat în coșmar

Record de spectatori la spectacolul de sfârşit de an organizat la Roma de Asociația Românilor din Italia