În ultimul deceniu, sectorul serviciilor de îngrijire și asistență pentru familii a reprezentat pentru Italia un mare bazin ocupațional. Numărul colaboratorilor care lucrează la familii, în diverse formule și modalități, a crescut de la puțin peste un milion în 2001 la 1.655.000 în prezent (53%), înregistrând creșterea cea mai semnificativă în componenta străină, care astăzi reprezintă 77,3% din totalul colaboratorilor domestici.
Este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de Censis și de Ismu pentru Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, prezentat recent la Roma. Numai 14,3% dintre colaboratori au urmat un curs de formare specific, deși 60% dintre aceștia se ocupă de asistența unei persoane în vârstă. Trebuie subliniată și răspândirea muncii neregulare. Există o amplă arie de muncă în totalitate “la negru” (27,7% dintre colaboratori) și “gri” (37,8%).
Cine alege această muncă? 71% dintre colaboratorii domestici se află în situația actuală din necesitate și 35,4% pentru că și-au pierdut locul anterior de muncă (în rândul italienilor procentul urcă la 41%). Cu toate acestea, oportunitățile ocupaționale și de venit pe mulți i-au făcut să aprecieze alegerea făcută: consideră actuala ocupație stabilă și numai 16% caută în mod activ un loc de muncă mai satisfăcător (25% în rândul italienilor).