Menu
in

Imigranţii plătesc pensia la 620.000 de italieni: 10 miliarde de euro într-un an

«În Italia 620.000 de italieni trebuie să mulţumească imigranţilor: ei sunt cei care „le plătesc” pensiile». Astfel începe articolul lui Vladimir Polchi din La Repubblica care analizează datele Raportului 2015 privind economia imigraţiei, realizat de Fundaţia Leone Moressa.

În ultimul an lucrătorii străini au plătit 10,29 de miliarde de euro cu titlul de contribuţii de protecţie socială. Inps ştie bine acest lucru: fiind cu precădere la vârsta muncii, imigranţii sunt în special contribuabili. Astăzi populaţia de peste 75 de ani reprezintă 11,9% în rândul italienilor şi numai 0,9% în cel al străinilor.

Comoara „noilor italieni” este descoperită de Raportul 2015 privind economia imigraţiei al Fundaţiei Moressa, care a fost prezentat pe 22 octombrie la Roma.

Potrivit estimărilor Istat, în 10 ani străinii din Italia vor depăşi cota de 8 milioane, cu o incidenţă de 13,1% în rândul populaţiei totale. În 2050, vor reprezenta o cincime din populaţie, în timp ce un italian din patru (23,1%) va avea peste 75 de ani.

«Date care evidenţiază importanţa imigranţilor în ţara noastră – subliniază cercetătorii de la Moressa. Astăzi, 1 italian din 10 are peste 75 de ani, în rândul străinilor 1 din 100. Cu alte cuvinte, în deceniile următoare populaţia italiană este sortită să îmbătrânească, în timp ce în rândul străinilor va creşte numărul adulţilor la vârsta muncii (astăzi avem un milion de minori)».

Şi asfel deja astăzi contribuţia economică a imigraţiei se face simţită mai ales la contribuţiile pentru pensii.

«Contribuţii care susţin sistemul naţional de protecţie socială (în afară de pensii, indemnizaţii precum cele pentru maternitate şi şomaj) care se adresează în principal populaţiei autohtone. Categoria „pensii” este una dintre categoriile principale ale cheltuielilor publice naţionale şi, având în vedere vârsta medie, populaţia străină beneficiază de aceastea în mod foarte marginal. Străinii sunt mai ales contribuabili».

Datorită ultimelor date disponibile din declaraţiile de venit 2014 (an de impozitare 2013), Fundaţia Moressa face o estimare a contribuţiei de protecţiei socială a rezidenţilor născuţi în străinătate. De-a lungul timpului ocuparea străinilor în Italia a crescut ajungând la aproape 2,2 milioane în 2013 şi la 2,3 milioane în 2014. În 2013 contribuţiile lor de protecţie socială au atins cota de 10,29 miliarde.

«Repartizând volumul total pe veniturile din pensii medii, se poate afirma că lucrătorii străini plătesc pensia a 620.000 de bătrâni italieni. În plus – scriu cercetătorii – sumând contribuţiile plătite în ultimii cinci ani se poate calcula contribuţia străinilor din 2009 până în 2013 a fi de 45,68 de miliarde de euro».

Nu e totul. Raportul 2015 enumeră alte aspecte ale imigraţiei care influenţează economia ţării. Primul se referă la PIB-ul produs de 2,3 de milioane de ocupaţi străini: o valoare adăugată de 125 de miliarde, echivalentul a 8,6% din bogăţia naţională. La nivel fiscal, contribuabilii străini au declarat în 2014 venituri de 45,6 miliarde, plătind 6,8 miliarde la Irpef. Şi mai mult: firmele conduse de persoane născute în străinătate sunt 524.674 (8,7% din total) şi produc 94,8 miliarde de euro de valoare adăugată. În perioada 2009/2014, numărul întreprinzătorilor străini a crescut cu 21,3%, în timp ce cel al celor născuţi în Italia s-a diminuat (-6,9%).

«În fine – încheie cercetătorii Fundaţiei – chiar dacă nu e posibil să se cuantifice toate costurile şi beneficiile directe şi indirecte ale prezenţei străine, confruntarea între fluxurile financiare în intrare şi ieşire ne arată dimensiunea impactului economic al imigraţiei: +3,9 miliarde de surplus fiscal pentru visteria statului».


Citește și:

Italienii câştigă în medie 20.320 de euro. Unul din patru nu plăteşte taxele

Vin alegerile, presa italiană descoperă românul ”votant”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version