Atenţie, vameşi, să nu vă treacă pe sub nas gunoaiele din Italia care au fost destinate depozitării şi eliminării în România!
Amatorismul este total.
După ce a acuzat Gazeta Românească de ŞTIRI FALSE, Ministerul Mediului din România a dat un comunicat halucinant, în care spune, din nou, că nu a primit nicio notificare de la firma ECO SUD, care ar trebui să aducă gunoaiele în România, dar că de o săptămână, inspectorii fac un „amplu control” la această firmă.
Punctul culminant al comunicatului este dezvăluirea că ministerul mediului a cerut Vămilor să monitorizeze cu atenţie orice transfer sau import de deşeuri în România, pentru ca «să nu fie disimulate cantităţile de deşeuri municipale în orice formă de deşeu valorificabil (ex. valorificarea prin coincinerarea în fabrici de ciment)»
Asta după ce, în acelaşi comunicat, acelaşi minister spune că «introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora este interzisă conform legii, prin OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, art. 32.» Iar mai apoi se specifică faptul că depozitarea este considerată eliminare, deci este interzisă!
Pe de o parte introducerea este interzisă pentru eliminare, pe de altă parte la vămi se pare că sosesc frecvent deşeuri municipale valorificabile (!!!), a căror cantitate poate fi disimulată (!!!) pentru, de exemplu, arderea în fabricile de ciment. Deci sosesc gunoaie din import, o recunoaşte implicit chiar ministerul!
Arderea, după logica, ministerului, nu este eliminare? De când sosesc deşeuri municipale din străinătate? Putem deduce că gunoaiele din Italia ar fi venit pentru „valorificare” în incineratoare. Ar fi fost arse fără să lase alte urme decât ceva fum în plămânii românilor.
Guvernul Cioloş ascunde gunoaiele din Napoli sub preş şi decretează: Ştire falsă
În continuare presa italiană este plină de referiri la planificatul transport al gunoaielor din Campania către România.
La Repubblica scrie mare că gunoaiele ar trebui să plece în 30 mai spre România şi Portugalia, dar se aşteaptă autorizaţiile.
«Primele operațiuni vor avea loc la Villa Literno, în provincia Caserta, unde trebuie eliminate 300 de mii de tone de deșeuri. De eliminarea acestora se va ocupa asociația temporară de firme Vibeco, Bm service şi Sirio ambiente e consulting, care au câştigat contractul pentru loturile 5 şi 6, cu o ofertă de reducere de 4% la preţul de pornire de 15 milioane de euro.
Toate companiile câștigătoare ale licitaţiilor au indicat destinaţia finală, din Italia şi din străinătate. În prezent se aşteaptă autorizaţiile din străinătate. Deşeurile eliminate de firma Vibeco ar trebui să ajungă la Monocalzati (Avellino) şi în România, eliminate în cele patru gropi de gunoi din proprietatea Ecosud București. (…)
Operaţiunile de transport vor avea loc pe roţi, pe şine sau pe mare către o țară din Uniunea Europeană.», scrie Repubblica.
Aşadar, vameşi, mare atenţie, gunoaiele pot veni pe şosea, pe calea ferată sau pe mare. Vigilenţă maximă!
Iată în final comunicatul de ieri, vineri 27 martie, al Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP):
«Ca urmare a informațiilor vehiculate în media românească și cea italiană privind un posibil transfer de deșeuri municipale din Regiunea Campania (Italia) spre România, Ministerul Mediului face următoarele precizări: Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu a primit nicio înștiințare/notificare din partea ECO SUD sau a autorităților competente din Italia, cu privire la pretinsa intenție a societății de a aduce pe teritoriul țării noastre deșeuri din Italia. Conform normelor europene privind transferul intra-comunitar de deșeuri pentru eliminarea acestora (Regulamentul 1013/2006), un astfel de transport poate fi realizat doar după ce expeditorul notifică autoritățile din țara destinatară și obține un acord preliminar scris în acest sens.
Menționăm că și în cazul în care România ar primi o astfel de notificare, aceasta ar fi automat refuzată, întrucât introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora este interzisă conform legii (OUG 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, art. 32). Precizăm că această prevedere legislativă națională a fost anunțată și este cunoscută la nivelul Comisiei Europene și a celorlalte State Membre.
Totodată, operatorul menționat de media, cu activitate în județele Ilfov, Dolj și Teleorman deține autorizație integrată de mediu pentru depozitarea deșeurilor. Depozitarea deșeurilor reprezintă conform legii o operațiune de eliminare (Legea 211/2011 privind regimul deseurilor). Ca urmare, aducerea deșeurilor de orice natură și din orice stat UE sau non-UE în Romania în vederea depozitării ar fi una ilegală.
În plus, Garda Națională de Mediu desfășoară încă de săptămâna trecută un amplu control la toate punctele ECO SUD din țară, urmare a sesizărilor pe această temă. Mai mult decât atât, pentru a preveni o eventuală disimulare a cantităților de deșeuri municipale în orice formă de deșeu valorificabil (ex. valorificarea prin coincinerarea în fabrici de ciment), GNM a solicitat Direcției Generale a Vămilor să monitorizeze atent la toate punctele vamale orice transfer sau import de deșeuri în România. Totodată, în adresa transmisă se solicită înștiințarea imediată a Gărzii Naționale de Mediu pentru orice transport care comportă astfel de suspiciuni.»
Sorin Cehan
Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?