in

Guvernul italian: Liberalizarea pieţei muncii este un “semnal politic concret de prietenie”

Pe 29 decembrie 2011, autorităţile italiene au informat oficial cu privire la încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011. “Decizia autorităţilor italiene reprezintă dovada nivelului excelent al relaţiilor româno-italiene şi al demersurilor Ambasadei României la Roma derulate constant în ultimii trei ani”- se arată într-un comunicat al Ambasadei, remis Gazetei Românești.

“Un semnal politic concret de prietenie”

Ultimele demersuri ale Ambasadei României in Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Au fost remise scrisori ale ambasadorului român în Italia, catre ministrii italieni de externe, muncii si de interne. Demersurile au fost dublate de întâlniri cu experţii de resort din instituţiile italiene decidente. Scrisoarea părţii italiene face referire la demersurile Ambasadei României in Italia, din 16 decembrie 2011.

Potrivit autorităţilor italiene, “gestul reprezintă angajamentul Italiei faţă de respectarea principiului liberei circulaţii a forţei de muncă la nivelul Uniunii Europene şi reprezintă un semnal politic concret de prietenie faţă de România”, se mai arată în comunicat
Decizia a fost salutată de Ministerul de Externe român şi de cel al Muncii.

„Ministrul Muncii apreciază decizia guvernului italian de ridicare a restricțiilor impuse romanilor și bulgarilor, incepand cu 1 ianuarie 2012- se arată într-un comunicat- „Ne bucura decizia guvernului italian. Prin eliminarea restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari, executivul italian transmite un semnal important, in acord cu valorile si drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare si arata ,in acest fel, ca respecta tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Apreciem aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat in Italia, traiesc si muncesc aproximativ 1 milion de romani. Italienii ne arata in acest fel ca recunosc plus valoarea pe care romanii o aduc in economiile tarilor de destinatie”, spune Sulfina Barbu, ministrul Muncii de la Bucureşti.

Românii, impact economiv pozitiv

Decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca românii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15).

Ce se va schimba?

Domeniile in care românii au putut lucra fara restricții sunt: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca înalt calificată, munca sezonieră. Nu exista nici o restricţie în ceea ce priveşte lucrătorii liber profesionişti.

In TOATE celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă.

De la 1 ianuarie 2012,  orice angajator care doreşte să recruteze  lucrători români sau bulgari, în ORICARE SECTOR și pentru oricare post, o poate face direct, fără să mai ceară, ca până acum, un permis la biroul compent de pe lângă Prefectura („Sportello Unico”).

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A murit de frig pe stradă, după ce a rămas fără slujbă

Ramona Bădescu o va prezenta pe Toni Braxton la “Vanghelion”