Sute de tone de deşeuri textile zac în câmp, în perimetrul fostului CAP din localitatea Ineu de Criş. Alte zeci de tone sunt ascunse într-un depozit din Vadu Crişului, scrie crisana.ro.
Peste 700 de tone de deşeuri au fost aduse din Italia în urmă cu trei sau patru luni şi abandonate în cele două localităţi, de către o firmă despre care ştim că ar fi înregistrată în Bihor.
După ce poliția a confiscat recent deșeuri medicale periculoase provenite tot din Italia – acestea fiind ascunse într-o remorcă plină cu reziduuri, toate având drept destinație o fabrică de ciment, în vederea arderii – şi Bihorul devine o groapă de gunoi pentru deşeuri aduse din alte zări de indivizi lipsiţi de orice scrupule.
Sub nasul autorităţilor, ticăie o bombă ecologică.
Către sfârşitul anului trecut, o firmă administrată de un personaj controversat, a adus din Italia, în decursul mai multor zile, 33 de camioane de deşeuri textile.
Deşeurile au fost aduse în România cu scopul de a fi incinerate sau reciclate la o fabrică de ciment, care însă ar fi refuzat acest lucru. Abia intrate în ţară, camioanele au descărcat zecile de tone de deşeuri pe nişte terenuri închiriate de la diverse persoane private, terenuri aflate în perimetrul fostelor CAP-uri din localităţile Ineu de Criş şi Vadu Crişului.
La Ineu de Criş baloţii uriaşi de deşeuri textile (există printre ei şi alţi baloţi care par a fi din material plastic), au fost mascaţi cu nişte baloţi de paie pentru a nu fi observat muntele de gunoaie din stradă şi a da de gândit localnicilor.
Totuşi, depozitul clandestin a fost observat şi pe fir au intrat atât Garda Naţională de Mediu, cât şi Direcţia Regională Antifraudă Oradea, care au început să descâlcească iţele acestei afaceri dubioase. Garda de Mediu a făcut deja plângere penală împotriva firmei pentru fals şi uz de fals.
De ce a ajuns România, o ţară sufocată de gunoaie, să importe deşeuri din Europa?
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ