Nemulţumirile muncitorilor români din La Spezia nu sunt de azi, de ieri. Anul trecut, pe 3 martie, 180 de români de la Şantierele navale San Marco din La Spezia au intrat în grevă, pentru că nu fuseseră plătiţi de câteva luni. În plus, muncitorii s-au plâns de condiţii foarte proaste de locuit. După ce au protestat în faţa firmei, s-au mutat în faţa primăriei. Massimo Federici, primarul din La Spezia, a promis atunci că îi va ajuta. Şi în 2009, în octombrie, românii au protestat pentru că nu-şi primiseră salariile de 6 luni.
Reprezentanţii şantierului San Marco au spus că cifrele avansate de români sunt „ştiinţifico-fantastice” şi au spus că au plătit lucrările până la ultimul euro: „Şantierul a efectuat lunar transferuri către subcontractori (în România – n.r.). Aflând de plata neregulară a salariilor muncitorilor, firma noastră şi-a manifestat de asemenea disponibilitatea de a plăti direct lucrătorilor ceea ce nu le-a fost încă plătit de către firmele lor; totuşi aceştia refuză să accepte această propunere, probabil din cauza presiunilor puternice ale superiorilor lor”.
„Ne vrem salariile şi nu vom pleca din La Spezia”, a declarat atunci Bogdan Ştefănescu, de 39 de ani, inginer. „Lucrez zilnic, la fel ca şi colegii, dar nu mă plătesc de luni de zile”, a spus Ştefănescu, devenit purtător de cuvânt al greviştilor, care s-a întâlnit atunci şi cu primarul din La Spezia.
Cotidianul La Nazione a făcut atunci chiar prima pagină cu greva românilor, sub titlul „Rabbia romena” (Mânie românească).
Site-ul primocanale.it a realizat un reportaj video, intitulat „Viaţă de bestii pentru românii din La Spezia”. Reporterul a vorbit cu românii care protestau pentru neplata salariilor, dar şi pentru condiţiile grele de locuit: „Bucătăria, doi pe doi metri pentru 9 persoane, gândaci, şobolani”.
În 2009, în octombrie, alţi 80 de români de la şantierele San Marco din La Spezia au făcut grevă pentru că nu-şi primiseră banii din iunie. Erau plătiţi cu 4 euro pe oră, fiind angajaţi direct în România. Şi atunci, şantierul susţinea că a dat banii firmelor angajatoare, dar banii n-au mai ajuns la muncitori. Atunci, firma a vrut să-i concedieze. Sindicatele s-au solidarizat cu românii şi proprietarii şantierului, fraţii Davide şi Gabriele Calderan, au luat măsuri pentru plata muncitorilor.