Abia pe 7 aprilie, camioanele care aprovizionează 200 de supermarketuri Despar, Interspar şi Eurospar din tot nord-estul Italiei au început din nou să circule. Greva declanşată de încărcătorii-descărcătorii de camioane, toţi români, la megadepozitul din Mestrino (Padova), gestionat de societatea Aspiag a luat sfârşit.
Cu ajutorul sindicatelor, o parte dintre români şi-au păstrat locul de muncă, alţii au primit plăţi compensatorii între 18.000 şi 25.000 de euro.
Încărcarea şi descărcarea maşinilor este făcută de lucrătorii angajaţi de o cooperativă. Aspiag (Austria SPAR International AG), colosul distribuţiei de mărfuri, cu o cifră de afaceri de aproape două miliarde de euro şi 6.500 de angajaţi, a fost blocat timp de mai multe zile de hamalii care împiedicau încărcarea şi descărcarea mărfurilor pentru supermarket-uri.
Greva începuse pe 30 aprilie, după ce cooperativa care deservea depozitul a fost înlocuită cu alta. Noua cooperativă de servicii, „Sistema Consortile” din Vicenza, nu a putut sau nu a vrut să îi angajeze pe toţi cei 103 de români de la vechea cooperativă, „Mestieri&Mestieri” din Udine, care lucrează de ani de zile în magaziile Aspiag.
Pe 7 aprilie, părţile au ajuns la un acord: 81 de oameni au trecut la noua cooperativă, iar 22 au intrat în „mobilitate voluntară”, primind „stimulente” cuprinse între 18.000 şi 25.000 de euro.
„Este vorba de un acord bun – a declarat secretarul provincial al Filt Cgil, Romeo Barutta, care a fost mereu alături de protestatari – nu a existat nicio discriminare între noii şi vechii lucrători şi totul se poate relua în mod regular”.
Iată cum descrie Corriere del Veneto reacţia românilor, după încheierea acordului: «Chipurile lucrătorilor care stăteau cu schimbul în faţa sediului Aspiag erau în mod cert mai relaxate. Numai ieri dimineaţă, când acordul părea încă un rezultat imposibil, jucau cu nervozitate cărţi (şi mâncau seminţe de dovleac) lângă maşinile parcate transversal în faţa porţilor magaziei.»
„Lucrăm aici de zece ani pentru 6 euro brut pe oră, 700 de euro pe lună când merge bine – au declarat, pentru Corriere, Alexandru şi Cristian, doi români –, nu era acceptabil să ne trimită acasă ca şi cum am fi nişte lucruri vechi”.
Vestea privind acordul a fost primită cu un oftat de uşurare şi de cei de la conducerea Aspiag, care erau îngrijoraţi de blocarea depozitului timp de o săptămână: „Blocajul a împiedicat furnizarea mărfii la punctele noastre de vânzare timp de mai multe zile – explică directorul de personal de la Aspiag, Angelo Pigatto. Acum s-a rezolvat totul însă rafturile se goleau şi am fi suferit pierderi financiare care ne-ar fi constrâns să-i trimitem în şomaj tehnic pe mulţi angajaţi ai magazinelor”.
Problema s-a rezolvat înainte ca rafturile să se golească, însă conducerea Aspiag ar fi dorit intervenţia forţelor de ordine. Administratorul delegat al Aspiag, austriacul Paul Klotz, îşi pierduse tradiţionalul calm, acuzând de inerţie prefectura şi chestura. „Ca austriac nu-mi vine să cred că nu există o intervenţie hotărâtă din partea instituţiilor italiene, într-un caz declarat de neregularitate a unei greve, care de fapt este un adevărat sechestru, iar noi suntem ostatecii „, spusese Klotz.
În realitate, prefectura din Padova a intervenit, organizând o întâlnire cu sindicatele şi cooperativele pe 2 mai, discuţia care s-a încheiat cu un acord. Cele două cooperative (cea veche şi cea nouă) au fost convinse de Aspiag să pună la dispoziţie un total de 450.000 de euro pentru plata mobilităţilor voluntare.
În timpul protestului, lucrătorii au fost vizitaţi, în semn de solidaritate, de parlamentarii Pd Margherita Miotto şi Giorgio Santini şi de un consilier de la primăria din Padova Marina Mancin (Sel).