Preşedintele Italiei a pledat pentru a se acorda o atenţie deosebită relaţiilor bilaterale dintre cele două state, dezvoltarea parteneriatului româno-italian şi a precizat, referindu-se la lucrătorii români din Italia, că în privinţa acestora s-au făcut paşi importanţi.
''S-au făcut paşi importanţi înainte, au fost depăşite fazele critice. (…) Am apreciat împreună cu preşedintele Băsescu şi cu interlocutorii noştri, au spus: nu veţi avea niciodată din partea noastră niciun pas pentru a-i apăra pe românii care greşesc şi care încalcă legile în ţara voastră. Aceasta mi-au spus autorităţile române. Aceasta este condiţia care trebuie respectată. Apropierea de sistemul nostru juridic, civil pentru ca aceşti lucrători români să poată să se bucure de drepturile care sunt recunoscute în mod egal tuturor cetăţenilor, iar respectul pe care îl avem faţă de românii care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiei noastre este de asemenea total'', a precizat preşedintele italian.
În alocuţiunea sa şeful statului italian a menţionat recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Romane de către ţara sa apreciind că şi acesta a fost un pas semnificativ în relaţiile dintre cele două state.
Napolitano a apreciat relaţiile dintre cele două state ca fiind ''excelente'' subliniind că Italia şi România acţionează în aceeaşi direcţie şi colaborează la Bruxelles şi a reamintit contribuţia Italiei la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană şi NATO.
''Noi nu ne îngrijim de relaţiile noastre cu România doar ca doi membri ai UE care se întâlnesc la Bruxelles şi care îşi aduc contribuţia împreună, o contribuţie semnificativă, noi acţionăm în aceeaşi direcţie”.
Sprijin pentru aderarea la zona Schengen
“Ieri (n.r. în întâlnirile oficiale) am exprimat o identitate de vederi cu privire la cerinţa absolută, necesitatea absolută de a merge înainte în mod consecvent pe calea integrării absolute a Europei, pentru că nu există o altă alternativă. (…) În general, de-a lungul anilor, domnul ministru Frattini a fost protagonisul multor momente – atunci când Italia a sprijinit integrarea Romaniei în UE şi la Alianţa Atlantică. De asemenea, există şi acum nişte limite, praguri ce trebuie atinse, de pildă, în zona Schengen. Noi vom apăra România, vom sprijini România cu o deplină convingere,'' a precizat preşedintele Napolitano.
Pe de altă parte, preşedintele italian Giorgio Napolitano a declarat la că Italia Internaţională în România – Perspective şi oportunităţi", că întreprinzătorii italieni veniţi în ţara noastră au creat şi desfăşurat activităţi care au adus beneficii atât Italiei, cât şi României, au contribuit la dezvoltarea celor două state, au acţionat în interes reciproc, acesta fiind un exemplu important al unor iniţiative care corespund interesului celor două naţiuni. El a afirmat că investitorii italieni au devenit o componentă de dezvoltare esenţială în România şi a subliniat că a primit asigurări de la autorităţile statului român că oamenii de afaceri italieni vor fi sprijiniţi.
''Am văzut interesul şi convingerea cu care se indică în prezenţa întreprinderilor din Romania un element strategic pentru o ulterioară dezvoltare a acestei ţări şi chiar a acestor întreprinderi. (…) Nu este numai o realitate în România şi pentru România, întreprinderile italiene pot fi, modificându-se ulterior din punct de vedere tehnologic şi competitiv, pot fi o parte dintr-o platformă care se proiectează'', a adăugat preşedintele italian.
Criza economică şi Italia
Referindu-se la economia italiană preşedintele Napolitano a recunoscut că Italia se confruntă ''cu probleme complexe'' şi a subliniat necesitatea consolidării statului şi a încrederii în sistemul italian şi sustenabilitatea financiară a ţării. ''E inutil să ne ascundem că ne confruntăm cu nişte probleme foarte complexe. (…) A existat hai să spunem o problemă în cadrul pieţelor europene sau mondiale. Nu trebuie să ne lăsăm impresionaţi de aceasta psihoză, de aceste temeri. Acestea sunt nişte chestiuni complicate pe care trebuie totuşi să le depăşim. Noi ştim că există speculanţi, (…) se investeşte în titlurile de stat din diferitele ţări, totuşi în acest ansamblu s-a manifestat o anumită neîncredere în sistemul italian, mai mult decât atât, în situaţia de fapt de sustenabilitate financiară a ţării noastre", a afimat preşedintele Italiei.