Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că au fost aprobate de către preşedintele Klaus Iohannis șapte propuneri pentru funcția de ambasador. Printre aceștia se numără doi consilieri prezidențiali, un consilier din Cancelaria premierului și purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. George Bologan se întoarce la Roma în postul de ambasador la Sfântul Scaun.
Propunerile s-au bazat pe criterii de profesionalism
„În conformitate cu prevederile legale, la propunerea MAE, au fost aprobate de președintele României șapte numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la misiuni unde conducerea era sau urma să fie vacantă. MAE a transmis către Comisiile de specialitate din Parlament solicitarea de audiere a celor șapte candidați pentru poziția de ambasador. Totodată, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 1961”, anunță MAE într-un comunicat de presă.
>>> George Bologan, ultimul interviu în Italia: «Comunitatea nu este unită, mulți suferă de „caprită cronică”»
Propunerile pentru funcția de ambasador s-au bazat pe criterii de profesionalism. Competența și experiența în relații internaționale, precum și abilitățile personale, au fost esențiale în aceste nominalizări. Persoanele propuse sunt diplomați de carieră sau profesioniști cu experiență în administrația publică centrală, având o vastă experiență profesională și cunoștințe specifice postului pe care urmează să-l ocupe.
Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlament și primirii agrementului din partea statului acreditar, președintele României va semna decretele și scrisorile de acreditare.
>>> George Bologan, Ambasadorul României în Italia, Malta și San Marino, la sfârșit de mandat: ”Vă mulțumesc!”
George Bologan se întoarce la Roma
Cele șapte persoane propuse sunt:
- Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta – George Gabriel Bologan, Consilier Prezidențial (Departamentul Politică Externă) din februarie 2024. Anterior, a fost Consul General al României la Milano (2012), Ambasador al României în Italia (2016-2022) și în Spania (2022-2024). Este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara și doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
- Republica Islamică Pakistan – Dan Stoenescu, însărcinat cu afaceri al Uniunii Europene în Siria din 2021. A fost ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni (2015-2016) și Ambasador al României în Tunisia (2017-2021).
- Republica Letonia – Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial (Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale) din ianuarie 2015. A ocupat diverse poziții în administrația publică centrală, inclusiv Comisar al Guvernului României pentru Programul Sibiu CCE 2007.
- Republica Elenă – Carmen Ileana Mihălcescu, Consul general al României la Salonic din 2023. A fost deputat în mai multe mandate și a exercitat funcții precum Președinte al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic și Vicepreședinte al Camerei Deputaților.
- Regatul Țărilor de Jos – Nicolae Comănescu, Consilier de stat pentru politică externă și afaceri strategice în Cancelaria Prim-ministrului Guvernului României din 2023. Este diplomat de carieră din 2002 și a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Hașemit al Iordaniei.
- Republica Orientală a Uruguayului – Radu-Mihail Filip, purtător de cuvânt al MAE și director al Direcției Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass Media din cadrul MAE din 2022. A fost consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Ucraina și Republica Moldova.
- Republica India, Republica Populară Bangladesh și Republica Federală Democratică Nepal, cu reședința la New Delhi – Sena Latif, diplomat de carieră cu 19 ani de experiență. Este adjunct al șefului de misiune în Ambasada României în Franța și a îndeplinit funcții similare în Columbia, Argentina și alte țări.