Menu
in

Gabriel Rusu, cel mai votat român din Italia: „Sunt mândru că sunt român”

Gabriel Rusu, deținătorul recordului de „cel mai votat român din Italia”, este acum candidat pe lista lui Alfio Marchini, omul de afaceri care a intrat în bătălia pentru postul de Primar al Romei.

La alegerile din 2008, Gabriel Rusu, candidat pe „Lista Civica per Rutelli”, a reușit performanța de a obține 766 de voturi la Roma, record care nu a fost până acum egalat de vreun candidat român la alegerile din Italia.

La Roma din 1993, Gabriel Rusu a fost consilier adjunct la Primăria Romei în perioada 2004-2006. A făcut parte, ca expert în imigrație, din Comitetul consultativ (Consulta) pentru problemele străinilor de pe lângă Ministerul Solidarității Sociale. Este angajat în voluntariat laic, format în cadrul comunității Sant’Egidio, membru al mișcării „Genti di Pace”.

Gabriel Rusu, esti mândru ca esti român?

”Dacă mândria de a fi român înseamnă să-ți iubești țara în care te-ai născut, oamenii, cultura, valorile, tradițiile, spiritualitatea și să lupți pentru drepturile conaționalilor tăi, atunci răspunsul meu este: DA. Chiar dacă de multe ori emigranții români sunt etichetați drept „stranieri” sau „italieni” în mass-media românească sau de către cei rămași acasă.”

”Cine mă cunoaște personal sau mi-a urmărit activitatea în toți acești ani a putut remarca implicarea mea pe plan politic și social, iar Gazeta Românească a prezentat de nenumărate ori intervențiile în favoarea comunității românești și a românilor în general.”

Cum ai ajuns sa fii candidat pe lista lui Alfio Marchini?

”Sunt momente în viața unui om când ești chemat să participi activ în viața politică a societății în care trăiești. Numai așa vom putea fi considerați și respectați, chiar dacă este vorba de electoratul activ sau pasiv. Nu sunt un politician, nu am făcut niciodată politica vreunui partid. Când mi s-a oferit posibilitatea unei candidaturi am ales mereu listele civice. Așa este și lista lui Alfio Marchini: persoane care provin din diferite medii sociale și profesionale care vor să facă ceva constructiv pentru acest oraș. Pentru mine este un privilegiu și o onoare să pot răspunde încrederii care-mi este acordată de către cei care mă susțin.”

Ce electorat vrei sa convingi? Români sau italieni?

”Electoratul nu are naționalitate. Încrederea oamenilor se câștigă în timp și după ani buni de muncă în folosul comunității. Românii și italienii se confruntă des cu aceleași probleme. Iar ele se vor rezolva, în parte, numai prin angajament, luptă și devoțiune.”

Cum îți faci campanie în aceste zile la Roma? Cu ce fonduri ai plecat în campanie și câți colaboratori ai?

”De această dată am hotărât să înfrunt piața. Am înființat un stand într-un cartier din centrul Romei pentru a mă întâlni cu oamenii, pentru a mă confrunta cu problemele lor dar și cu chestiunile nerezolvate ale municipiului în care candidez. Într-un climat de ostilitate împotriva partidelor politice cu care se confruntă societatea civilă italiană, nu este ușor să te expui și să încerci să stabilești un dialog cu cetățenii dezamăgiți de clasa politică.”

”Fonduri nu avem. Fiecare contribuie din buzunarul propriu cu cât poate. Am format un comitat electoral care mă ajută din punct de vedere organizativ. Ne bazăm pe voluntari. Cine este disponibil sau dorește să vorbească cu mine zilele acestea mă poate contacta pe e.mail: rusu.municipio1@gmail.com. Sau mă puteți găsi pe adresa: www.facebook.com/gabrielrusu.it.”

Ce spun italienii când află că ești român?

”Drept să vă spun, mulți nu-și dau seama că sunt român pentru că numele meu (și accentul italian) este similar cu cel al sarzilor. Iar cei curioși de originea mea, rămân surprinși că un român se interesează și de problemele italienilor.”

Care sunt promisiunile tale electorale?

”Eu nu fac promisiuni electorale. Urmăresc programul candidatului primar. Un consilier municipal poate face lobby asupra marilor hotărâri care se iau la Consiliul General. Am multe propuneri de făcut concentrate în principal pe politică socială, familie, solidaritate. Ceea ce contează mai mult acum în această fază a campaniei electorale este să ascult cerințele oamenilor pentru a-i putea susține eventual în consiliul municipal.”

Ce crezi despre afirmarea politica a românilor pe plan local in Italia?

”Este un lucru pozitiv că mulți români au hotărât să participe la aceste alegeri și să se pună în joc. Chiar dacă unii nu au o experiență specifică. Credeți că toți candidații italieni au un trecut în politică? Dimpotrivă. Există un început în toate. Experiența vine din activitatea militantă. Sper să avem cât mai mulți consilieri români în administrațiile locale pentru a deveni puncte de referință ale comunității. Le urez succes la toți.”

Ce părere ai despre organizarea comunității, se simte o evoluție?

”Pe plan social și cultural s-au făcut mari progrese în ultimii ani. Implicarea românilor și a anumitor asociații au fost fundamentale în acest sens. Însă, pe plan politic, rezultatul îl putem vedea din numărul celor înscriși pe listele electorale. Desigur că legislația și sistemul birocratic electoral nu încurajează și facilitează participarea la vot a cetățenilor comunitari.”

”Am spus-o de multe ori: românii nu stiu să profite de oportunitatea puterii votului pentru a avea proprii reprezentanți în funcțiile cheie. Acest lucru ar putea deschide multe uși comunității românești. Iar românii din Italia s-ar bucura de o apreciere majoră. Dezinteresul față de politică are un cost mare pe care-l plătim zi de zi neavând o Voce publică care să se facă auzită ori de câte ori avem probleme.”

Ce șanse ai să devii consilier la municipiul I?

”Alegerea unui consilier depinde de mai mulți factori. Pentru mine este o provocare. În caz de câștig, voi fi în serviciul oamenilor.”

Când vom avea un consilier în Consiliul General într-un mare oraș, cum ar fi Roma, Milano, Torino, etc?

”Sper cât de curând. Conștiința românilor trebuie să se trezească și să fie alături de conaționalii lor care au curajul să se expună și să intre într-o luptă dificilă. A fi consilier într-un oraș mare implică responsabilitate și multe sacrificii. Numai împreună vom reuși.”

În încheiere, un mesaj prin care vrei sa cuceresti alegatorul român.

”Forza România!”

Sorin Cehan

 

Valerica Țarcă, singura româncă pentru Primăria Romei

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români

Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino

Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: „Am simțit mereu susținerea divină”

Lucia Cândea, candidată Udc la Porto Sant’Elpidio: “Vreau proiecte economice pentru românii din zonă”

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version