Un fotograf român de excepţie, premiat la Firenze, în cadrul unui concurs de fotografii de la jocurile istorice italiene. Gala premiilor a avut loc în 7 decembrie, în superbul Palazzo Borghese din Firenze.
Constantin Pletosu, stabilit la Asti, a fost premiat la prima ediţie a concursului fotografic naţional „Imaginea reevocărilor istorice italiene”, promovat de Federaţia Italiană a Jocurilor Istorice.
Român premiat în Italia: «Am fost singurul străin din cei 86 de participanţi»
Constantin a primit premiul întâi la secţiunea „Fotografie în culori” pentru una dintre cele trei fotografii pe care le-a prezentat în concurs, toate făcute la diferite ediţii ale cursei de cai de tradiţie medievală „Palio di Asti”.
Fotografia premiată de juriu a obţinut şi numărul cel mai mare de voturi din partea publicului, care a fost chemat să se pronunţe cu privire la 150 de fotografii înscrise în competiţie. Într-un înterviu acordat cotidianului „La Nuova Provincia” din Asti, cotidian cu care colaborează, Constantin a explicat mai multe despre fotografia câştigătoare.
Constantin, munca ta a fost în mod evident una capabilă să satisfacă atât critica cât şi opinia spectatorilor.
«Mi-a făcut multă plăcere să câştig şi premiul din partea publicului. Juriul poate oferi o evaluare tehnică care poate fi mai mult sau mai puţin subiectivă, însă o lucrare bună trebuie şi să caute să satisfacă publicul».
De unde s-a născut alegerea ta de a prezenta fotografii care surprind cursa noastră medievală?
«Eu am multe fotografii ale cursei Palio di Asti, o urmăresc, datorită profesiei, de doisprezece ani. Cursa m-a fascinat imediat, astfel încât când am putut să mă duc în România, am făcut o expoziţie fotografică în care am expus numeroase fotografii de la Palio di Asti, căutând să împletesc evenimente culturale italieneşti şi româneşti. De data aceasta însă este prima dată când am prezentat în concurs un subiect al cursei şi bucuria e şi mai mare că am câştigat la doi paşi de Siena».
Ne povesteşti puţin despre acest concurs fotografic? Cum ai aflat de el? Ce experienţă a fost?
«Am văzut anunţul pe internet la începutul verii, şi mi-am promis că voi încerca. Am expediat fotografiile în septembrie şi săptămâna trecută am primit un e-mail care îmi comunica că am câştigat premiul la secţiunea „Fotografie în culori”. Astfel am fost invitat să fiu prezent la ceremonia de premiere de la Firenze.
Era prevăzut un singur premiu pentru primul din fiecare secţiune, „Fotografie în culori”, „Fotografie în alb şi negru” şi „Povestire”, adică de la 3 la 5 fotografii legate de un subiect.
La cina de gală a Federaţiei Italiene a Jocurilor Istorice, de la Palazzo Borghese, au participat şi prefectul şi primarul din Firenze: erau circa 150 de prezenţi, care au văzut toate fotografiile din concurs şi au votat-o pe aceea care potrivit lor era cea mai bună. Astfel am obţinut şi premiul publicului.».
Fotografia câştigătoare
Cum descrii fotografia câştigătoare? Cum ai făcut-o?
«Fotografia mea a fost făcută la Palio di Asti din 2010 şi reprezintă plecarea unei baterii. Este o imagine care surprinde caii în plină mişcare şi marginea publicului. Grupul compact la start începe să se rupă: cuplul din faţă este foarte bine detaliat, ceilalţi în schimb sunt din ce în ce mai neclari.
Plecarea e un moment crucial, aici se vede mişcarea, tensiunea, dorinţa de a câştiga. O fotografie a cursei Palio di Asti intră prin modalitatea de execuţie printre fotografiile sportive, fiindcă este multă mişcare: eu am avantajul că fac multe fotografii sportive de fotbal şi fotbal în 5 care sunt jocuri foarte rapide, de aceea pentru mine nu este dificil să fotografiez cursa, mai complicat este să găsesc un aspect artistic.
În orice caz, pentru a face o fotografie sunt necesari timpi foarte scurţi, diafragmă deschisă pentru a evidenţia subiecţii şi multă atenţie asupra a ceea ce vrei să suprindă obiectivul.
Nu am folosit o tehnică simplă, fiindcă am utilizat un teleobiectiv foarte lung, declanşat la mare distanţă dintr-o poziţie frontală, caii venind spre mine. Privind fotografiile, ai zice că eu sunt în mijlocul pistei cu caii care sunt pe punctul de a mă călca!».
(sursa: lanuovaprovincia.it)
„Fotografia este fuziunea a două clipe indisolubile şi distante între ele. Pe de-o parte subiectul surprins, de cealaltă starea de spirit a fotografului. Întâlnirea lor dă naştere unei posibile viziuni a realităţii! Astfel, fotografia poate atinge eternitatea prin intermediul momentului„
Constantin Pletosu