Tatăl său a fost ars de viu de patronul italian la Gallarate în 1999. De curând a prezentat în mai multe localităţi din Italia cartea scrisă împreună cu laureatul Nobel Dario Fo, despre tragedia tatălui său. Dar viaţa ei este dificilă. Florina trăieşte de ani de zile în Gallarate, a făcut diferite munci, însă acum are probleme financiare, scrie Varesenews.it.
Florina Cazacu are 33 de ani, trăieşte la Gallarate şi este fiica lui Ion Cazacu, zidarul român ars de viu de agajatorul său în 1999 chiar la Gallarate. Am intervievat-o în primăvara lui 2015, dar la distanţă de un an se află într-o mare dificultate: «Pentru noi cei care avem treizeci de ani găsirea unui loc de muncă devine imposibilă».
Florina, sosită în Italia imediat după tragedia care i-a devastat familia, s-a stabilit la Gallarate («a devenit oraşul meu şi al fiicei mele») şi de-a lungul anilor petrecuţi în Italia a avut mai multe locuri de muncă: vânzătoare, asistentă bătrâni, mediatoare culturală în şcolile din Varese, angajată la o spălătorie, barmaniţă, o perioadă chiar şi menajeră. Însă de vara trecută şi-a pierdut locul de muncă şi nu reuşeşte să găsească o soluţie: «Luni la rând nu am spus nimic fiindcă credeam că reuşesc de una singură, dar acum este cu adevărat imposibil».
foto: Florina pe timpul prezentării cărţii ”Un om ars de viu”
Se loveşte de neîncrederea faţă de cei care vin dintr-o altă ţară, dar şi cu problemele unei generaţii. «Nu am cetăţenia italiană, încă am cetăţenia română, mai degrabă sunt ”altfel decât italiană”, după cum m-au numit de câteva ori. Mi s-a întâmplat şi cu fluturaşii pe care îi distribui pentru a-mi căuta de lucru ca angajată domestică: o doamnă m-a sunat, mi-a auzit accentul şi m-a întrebat de unde sunt. Când a auzit că sunt româncă, s-a lăsat tăcerea şi apoi mi-a adresat multe critici».
Însă Florina nu reduce dificultatea sa la neîncrederea faţă de străini, ci pune în lumină dificultăţile a mulţi de aceeaşi vârstă, în special femei: «Când spun în supermarket-uri că am 33 de ani, nici măcar nu se uită la CV, deoarece caută personal mai tânăr. Sunt convinsă că şi alte femei de aceeaşi vârstă – italience, românce, marocane – trăiesc această dificultate». O generaţie ”zdrobită” de stimulentele pentru persoane sub 30 de ani prevăzute de JobsAct («însă mulţi pe care îi cunosc au fost lăsaţi acasă când s-au terminat stimulentele») şi de prelungirea vârstei de pensionare.
«Eu mă mulţumesc cu orice loc de muncă aici în împrejurimi, e de-ajuns să fie cinstit», încheie Florina. «Mă simt secătuită, refuzată, dezamăgită, disperată», mai scrie fiica lui Ion în scrisoarea deschisă pe care a făcut-o să circule pentru a explica situaţia.
Citește și:
Cântec despre Ion Cazacu, românul ars de viu de patronul lui italian în anul 2000