Febra dengue se răspândește rapid: multe destinații de vacanță afectate – Italia cu cele mai multe cazuri din Europa. Virusul dengue este în creștere la nivel mondial. Se recomandă prudență, mai ales înainte de apropiatele vacanțe de vară. Experții avertizează în legătură cu noi infecții. Focarele de dengue apar deosebit de frecvent în destinații de vacanță populare, cum ar fi Croația, Portugalia, Spania, Franța și Italia, potrivit OMS. Anul trecut, în Italia au fost raportate 82 de cazuri, cele mai multe din întreaga Europă.
>>> În Italia se câștigă mai puțin ca în 1990, este singura țară din UE în care salariile reale au scăzut
Febra dengue se răspândește rapid: multe destinații de vacanță afectate
Febra dengue este cunoscută ca fiind un virus tropical tipic, dar boala nu mai este întâlnită doar în țările sudice. De câțiva ani, țânțarii tigru asiatici (Aedes albopictus), și, prin urmare, purtătorii așa-numitei „febră a rupturii”, se răspândesc și în Europa, scrie hna.de.
Cazurile sunt în prezent în creștere în întreaga lume – de exemplu pe insula indoneziană Bali, potrivit Institutului Tropical. Cel mai mare și mai grav focar de până acum a fost înregistrat în Brazilia la sfârșitul lunii martie. De la începutul anului, 1,9 milioane de infecții probabile cu virusul dengue au fost înregistrate în țara sud-americană, potrivit ministerului național al sănătății.
Precipitațiile abundente și temperaturile ridicate din ultimele luni sunt susceptibile de a fi declanșat această creștere bruscă. În aceste condiții, țânțarul febrei galbene (Aedes aegypti) se poate dezvolta deosebit de bine. Schimbările climatice sunt, de asemenea, cauza răspândirii insectelor în țările europene.
>>> O farfurie cu paste? „Costa 17 mii de euro”: menajera româncă judecată pentru înșelarea unei persoane fără discernământ
Serviciul de alertă timpurie în caz de criză A3M a avertizat deja asupra așa-numitelor „infecții autohtone” cu virusul mortal și face apel la o vigilență deosebită. „Situația din sudul Europei este foarte îngrijorătoare”, a declarat Marcel Conrad, analist al A3M, pentru portalul de turism fvw.de. „Combinația dintre țânțarul vector, un număr suficient de purtători ai virusului în populație și condiții climatice adecvate creează un mediu ideal pentru răspândirea febrei dengue”.
Ce sunt infecțiile autohtone?
Acestea sunt infecții care apar în afara unei regiuni tipice pentru transmitere. Agentul patogen, în acest caz virusul dengue, este de fapt originar din țări tropicale precum Brazilia sau Asia de Sud-Est.
Cu toate acestea, potrivit RKI, dengue poate fi, de asemenea, fatală, în special după o a doua infecție. Cei afectați suferă de vărsături persistente, respirație rapidă, hemoragie internă și chiar o scădere bruscă a tensiunii arteriale și șoc. Din acest motiv, vaccinarea împotriva febrei dengue este recomandată în multe cazuri după ce se supraviețuiește unei prime infecții.
Cu toate acestea, localnicii și călătorii se pot proteja împotriva mușcăturii de țânțarul tigru asiatic în timpul sezonului de vacanță prin aplicarea constantă și regulată a unui repelent pentru țânțari, cum ar fi spray-urile. În plus, ar trebui să se poarte haine lungi în aer liber în zonele cu risc deosebit de ridicat. Riscul de infectare cu dengue scade semnificativ în camerele cu aer condiționat, deoarece acestea sunt evitate de țânțari, potrivit RKI.