Menu
in

Explozie de elevi străini în şcolile italiene: cazul Veneto

Din ce în ce mai mulţi elevi străini, născuţi în Italia din părinţi emigrani, studiază pe băncile şcolilor din Peninsulă. Potrivit publicaţiei “Corriere Veneto”, creşterea numărului de elevi din şcolile din regiune se datorează mai ales înscrierii masive a copiilor străini. Majoritatea sunt născuţi în Peninsulă şi "ar trebui să primească cetăţenia italiană". Iată articolul publicat de Corriere.

Răsfoind listele înscrişilor, tendinţa şcolii venete în anul 2012/2013 este deja clară: mai mulţi elevi în clase dar mai ales mulţi, foarte mulţi noi elevi străini, acum ajunşi la 13,2% din total, cu vârfuri de 20,5% în grădiniţe.

Anul acesta s-a înregistrat o creştere generală importantă a elevilor (sunt 6.506 noi înscrişi) – confirmă Gianna Miola, vice-director al Oficiului şcolar regional din Veneto – o dată atribuibilă în special elevilor străini. Ar putea fi momentul potrivit pentru regândirea politicilor de integrare şi sub lumina unui alt fapt relevant: bună parte dintre aceşti copii s-a născut în Italia şi cred că ar fi just să li se dea cetăţenia italiană. Dacă se confruntă înscrierile la grădiniţă cu datele de la evidenţa populaţiei, de fapt, rămâi uimit: 93% dintre copiii străini înscrişi sunt născuţi aici.

Au învăţat să vorbească în Italia şi vor învăţa să scrie într-o şcoală italiană. O dată care coboară la 42% dacă se iau în considerare şi fraţii mai mari, uneori sosiţi în Italia după primii ani de şcoală în străinătate.

Românii, cei mai numeroşi

"Ce sens are să-i considerăm pe aceşti copii în continuare "străini" nu-mi este clar – afirmă Miola – cetăţenia este conexată şi culturii. şi aceşti copii şi-o construiesc aici. Tendinţa venetă, atât de clară, redeschide discuţia privind atribuirea cetăţeniei străinilor de generaţie secundă. Şi dacă distribuţia în teritoriu respectă parametrii părinţilor, cu provinciile cu cea mai mare concentraţie de adulţi străini la conducere (Treviso, Verona şi Vicenza), naţionalităţile care câştigă primele locuri ale clasamentului (cu peste 2.500 de copii înscrişi) sunt cel puţin zece, în special cea română, marocană şi albaneză".

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version