Conform site-ului pesurse.ro, William Brînză ar negocia în secret cu PSD, pentru a trece la partidul lui Victor Ponta. Într-un interviu pentru Gazeta Românească, Brînză a clarificat chestiunea. Deputatul PDL a negat că ar fi negociat aşa ceva, dar nu exclude faptul că, în viitor, trecerea lui la alt partid să fie posibilă, mai ales că, spune deputatul, organizaţiile din PDL diaspora l-ar fi mandatat să facă astfel de negocieri. Oricum, el refuză categoric să participe la viitoarele alegeri alături de senatorul Viorel Badea.
Ce părere aveţi de reîntoarcerea senatorului Badea în PDL? A fost primit fără prea multe negocieri.
«Nu vreau să comentez prea mult această chestiune. Dar, vă întreb, cum aş putea eu să merg la dumneavoastră, de exemplu, în Italia, în campanie electorală, împreună cu o persoană care a trădat şi s-a reîntors, câlcând în picioare încrederea acordată de partid, de colegi şi de simpatizanţii din străinătate. Cum să-l prezint oamenilor, ce să vorbesc despre dumnealui? E de neconceput aşa ceva, ţine de demnitatea fiecăruia.»
Senatorul Viorel Badea s-a întors în PDL
V-aţi supărat pe decizia celor din PDL că nu v-au ales în Biroul Permanent şi aţi părăsit sala Conferinţei. Ce motive credeţi că au avut colegii de partid să nu vă voteze în funcţia de vicepreşedinte?
«Trebuie să clarificăm o situaţie. Eu personal nu am cerut nicio funcţie în cadrul partidului, însă la cererea organizaţiilor din întreaga lume, mi-am depus candidatura pentru postul de vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent al PDL. Şi teoretic şi practic nu aveam nicio şansă, deoarece organizaţia PDL, reprezentată de mine a votat împotriva "moţiunii Blaga". Am votat şi ca parlamentar, dar şi ca şef al unei organizaţii, pentru că am ascultat părerea reprezentanţilor prezenţi la Conferinţă. Fiind unul dintre cei care au votat practic împotriva singurului candidat la preşedinţia partidului, nu aveam aproape nicio şansă să ocup o funcţie în BP.»
Şi totuşi, înainte de rezultatul alegerilor, organizaţiile nu au votat moţiunea Blaga, deşi ştiau că există riscul să nu fiţi votat.
«Rezultatul se ştie, românii din străinătate nu au niciun reprezentant în BP iar acest lucru a supărat foarte mult organizaţiile. Eu înţeleg foarte bine motivul deciziei lor de a nu vota moţiunea Blaga şi ca să vă dau doar un mic argument vă mărturisesc că în acel document nu erau decât două rânduri despre Diaspora, adică practic, nimic.»
Înainte de conferinţă aţi avut o discuţie cu conducerea din PDL?
«În discuţiile avute cu lideri ai PDL am insistat asupra ideii că organizaţia PDL Diaspora trebuie să fie reprezentată de mine sau de un alt coleg, pentru că în Biroul Permanent nu sunt doar parlamentari. Putea fi ales reprezentantul oricărei organizaţii din Diaspora. Recomand pe această cale tuturor partidelor politice din România, parlamentare sau nu, dacă vor să însemne ceva şi pentru românii din străinătate, să aiba în forurile de conducere fie şefii organizatiilor din afara ţării, fie un alt reprezentant ales. Componenţa birourilor permanente trebuie să aibă neapărat un reprezentant din Diaspora.»
Există zvonuri care spun că negociaţi cu alte partide politice, mai ales cu secretarul genaral al PSD, Liviu Dragnea. Confirmaţi acest lucru?
«Vreau neapărat să clarific acest aspect. Până în prezent, e drept că au existat o grămadă de zvonuri, aruncate inclusiv de către colegii mei. Se spune că am negociat inclusiv cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Vă declar că nu am vorbit niciodată cu dumnealui. Îl apreciez ca om politic, dar niciodată nu am avut ocazia si nici nu am discutat, mai ales pe această chestiune. De asemenea, puteţi consemna faptul că nu am avut discuţii concrete cu niciun partid politic, deşi sunt mandatat de filiale să fac acest lucru. Pot să discut si cu conducerea altor partide, dar ideea de bază e să apăr interesele românilor din străinătate. În cazul în care voi avea aceste discuţii, organizaţia va fi informată, fiecare lider va afla la ce rezultate s-au ajuns şi cine a acordat mai multă atenţie Diasporei. Eu sunt dator şi trebuie sa le comunic lor totul. Nu va fi o decizie unilaterală.»
Ce aşteptaţi, concret, de la eventualii parteneri politici?
«Nu aş putea să nominalizez exact ceea ce aştept de la eventualii viitori parteneri politici. Probabil se vor inspira din proiectele mele legislative, vor mări fondurile culturale, vor crea un altul pentru mortii care zac in morgile din străinătate, vor reorganiza DRP, etc. Repet, partidul care va oferi mai mult şi concret va fi adus în discuţiile cu organizaţiile. Organizatiile vor vota dacă rămân în PDL, devin vector de imagine în alte partide sau trec independent.»
Există şi posibilitatea să candidaţi ca independent, aşa cum vă recomanda Ion Săvoiu, şeful organizaţiei PDL din Italia?
Săvoiu îl sfătuiește pe Brînză să iasă din PDL și să devină independent ”Greața de impostură și setea de demnitate”
«Sigur că da. Există şi această posibilitate, pentru că eu am un electorat care apreciază ce am făcut în anii trecuţi. Dar mai sigur vă pot spune că mai există şi posibilitatea sa renunţ la politică. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care nicio formaţiune politică nu ia în serios diaspora. Voi considera că munca mea, a echipei din PDL Diaspora, a membrilor şi simpatizanţilor, a ONG-urilor, a fost în zadar, că nu am fost un lider convingător şi prin urmare nu voi mai candida pentru un alt mandat.»
Andi Rădiu
William Brînză a intrat în Parlament, în 2004, pe listele PRM, partid din care a demisionat în 2005. În 2006 a devenit membru PD, partid care a fuzionat apoi cu PLD, devenind PDL.