Mişcarea politică „Europei per l’Italia”, condusă de Marian Mocanu, a reuşit să obţină sprijin parlamentar pentru propunerea de înscriere automată a cetăţenilor comunitari pe listele electorale suplimentare, fără să mai fie nevoie de cerere. Propunerea s-a transformat într-un proiect de lege, care a fost depus vineri 16 martie la Camera Deputaţilor, de către deputatul Carmelo Briguglio, de la Futuro e Libertà (FLI).
Foto: Marian Mocanu şi deputatul Carmelo Briguglio
Europei per l’Italia explică, într-un comunicat, că a cerut şi obţinut sprijinul partidului lui Gianfranco Fini, FLI, privind modificarea legii 197 din 1996, referitor la votul comunitarilor în Italia. Pentru a permite şi a face efectivă exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor comunitari, noul proiect prevede abrogarea normei care obligă cetăţeanul UE să solicite înscrierea pe lista specială suplimentară. Mecanismul se simplifică, prevăzându-se înscrierea automată a comunitarilor rezidenţi pe listele electorale suplimentare.
Actualmente se aşteaptă stabilirea unei date pentru analizarea propunerii de lege pentru a fi apoi votată în plen unde sperăm la un consens al majorităţii şi opoziţiei. Vă prezentăm proiectul lege prezentat în Parlament de mai mulţi deputaţi Fli, la iniţiativa Euroipei per l’Italia. Proiectul prevede înscrierea automată pe liste, procedura cererii rămânând doar pentru cei care au făcut cerere de obţinere a rezidenţei, dar nu au obţinut-o încă. Cei care sunt deja rezidenţi ar trebui să fie înscrişi automat pe listele de vot.
Iată textul propunerii:
Propunere de Lege
la iniţiativa deputaţilor
Briguglio, Conte, Granata, Perina, Della Vedova, Barbaro, Bocchino, Bongiorno, Consolo, Di Biagio, Divella, Galli, Lamorte, Lo Presti, Menia, Moroni, Muro, Napoli Angela, Paglia, Patarino, Proietti Cosimi, Raisi, Ruben, Scanderebech, Toto
„Modificări la decretul legislativ nr. 197 din 12 aprilie 1996 privind normele în materie de electorat activ şi pasiv la alegerile locale şi de circumscripţie al cetăţenilor Uniunii Europene rezidenţi în Italia”
Stimaţi colegi!
Politica italiană este scena unei dezbateri aprinse privind extinderea dreptului de vot activ şi pasiv al străinilor la alegerile locale şi de circumscripţie.
În timp ce mare parte a discursului public privind cetăţenia s-a concentrat pe problema unei extinderi a acestui drept cetăţenilor necomunitari, o atenţie redusă a fost dată, în schimb, necesităţii de a face efectiv dreptul de electorat activ şi pasiv al cetăţenilor comunitari rezidenţi în Italia.
Este vorba de fapt de o problematică resimţită de mare parte a populaţie neitaliene rezidentă în ţara noastră, resimţită şi mai mult după deschiderea Uniunii Europene faţă de naţiunile din Est.
Decretul legislativ 197/96, adoptând Directiva comunitară 94/80/CE, prevede dreptul de vot şi eligibilitate la alegerile locale pentru cetăţenii Uniunii Europene care au rezidenţa într-un stat membru a cărui cetăţenie nu o au.
Cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene care intenţionează să participe la alegerile pentru reînnoirea organelor primăriei sau circumscripţiei în care sunt rezidenţi, trebuie astăzi să prezinte o cerere de înscriere pe lista electorală suplimentară, înfiinţată la fiecare primărie.
Cetăţeanul comunitar trebuie să anexeze la cererea de înscriere pe listele electorale documentaţia eliberată de ţara din care provine, să demonstreze că nu şi-a pierdut în ţara de origine dreptul de electorat activ şi pasiv, şi rămâne înscris pe aceste liste speciale până nu există o ştergere de pe liste din cauza neîndeplinirii unor condiţii sau în urma transferului la cererea interesatului. Această procedură, de fapt, face ca cetăţeanului comunitar să-i fie dificil să-şi poată exercita pe deplin propriile drepturi şi nu folosesc la nimic în acest sens campaniile informative puse în act, în perspectiva alegerilor locale, de diferitele administraţii locale.
Prezenta propunere de lege, tocmai cu scopul de a face efectivă exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene rezidenţi în ţara noastră, modifică articolul 1 al decretului sus-menţionat.
Dispoziţia în vigoare prevede în mod expres obligaţia, pentru cetăţenii comunitari care intenţionează să participe la alegerile pentru reînnoirea organelor primăriei şi circumscripţiei în care sunt rezidenţi, să prezinte la primar o cerere de înscriere pe lista electorală suplimentară, înfiinţată la fiecare primărie.
În schimb, prin intermediul modificării propuse (articolul 1) se intenţionează, în esenţă, să se limiteze această obligaţie numai la cetăţenii Uniunii care încă nu sunt înscrişi la evidenţa populaţiei rezidente în localitate, în timp ce, pentru cei înscrişi regular la birourile de evidenţă a populaţiei, se prevede înscrierea din oficiu pe lista electorală suplimentară, înfiinţată la aceeaşi primărie, în urma unor proceduri speciale desfăşurate de birourile primăriei cu scopul de a verifica absenţa oricăror obstacole.
Cu toate acestea, dacă se vrea să se parcurgă în mod serios calea unei integrări europene reale şi efective, aceasta nu se poate realiza fără o recunoaştere deplină a „cetăţeniei europene” care cuprinde posibilitatea de a participa în totalitate la viaţa socială şi politică a naţiunii care a fost aleasă pentru sine şi propriii copii.
Pe lângă aceasta, ar fi de dorit, ca pe lângă alegerile locale să se aibă în vedere şi posibilitatea de a se abroga dispoziţiile în materie de alegeri regionale care rezervă acest tip de alegeri numai „cetăţenilor italieni” extinzându-le şi cetăţenilor comunitari.
ARTICOLUL 1
1. La articolul 1 al decretului legislativ nr. 197 din 12 aprilie 1996 îi sunt aduse următoarele modificări:
a) la punctul 1, după cuvintele: „în care sunt rezidenţi”, sunt introduse următoarele „dar care nu sunt încă înscrişi în registrul de evidenţă a populaţiei rezidente în localitate;
b) la punctul 2, litera c), să se elimine cuvintele: „, cu condiţia să nu fie deja înscrişi”;
c) după punctul 5, este introdus următorul punct: „5-bis.Cetăţenii Uniunii înscrişi în registrul de evidenţă a populaţiei al localităţii în care sunt rezidenţi nu trebuie să prezinte cererea specificată la punctul 1, ci – în urma procedurile speciale efectuate, conform succesivului articol 2, cu scopul de a verifica absenţa oricăror obstacole – sunt înscrişi din oficiu pe lista electorală suplimentară, înfiinţată la aceeaşi primărie”.
ARTICOLUL 2
1. Prezenta lege intră în vigoare în ziua următoare publicării sale în Gazzetta Ufficiale.
Citeşte şi: