Menu
in

Enzo Iacchetti (Striscia la Notizia): „Cunosc români care muncesc mai mult decât italienii”

„Casa delle Culture del Mondo” din Milano găzduieşte până pe 12 ianuarie o expoziţie de icoane a artistului român Bogdan Solomenco. Vernisajul a avut loc în 12 decembrie în prezenţa lui Novo Umberto Maerna, consilier cu mandat pentru cultură la Provincia Milano şi a îndrăgitului actor Enzo Iacchetti, cunoscut publicului ca prezentator al programului „Striscia la Notizia”.

Consilierul Umberto Maerna a fost foarte încântat de iniţiativă şi a ţinut să participe personal. „Este o acţiune benefică în două rânduri; în primul rând pentru că ajută la cunoaşterea comunităţii româneşti şi apoi că se înscrie perfect în calendarul acţiunilor legate de sărbătorile de iarnă”, a spus consilierul la inaugurare.

Solomenco l-a avut ca invitat şi pe Enzo Iacchetti, actor de care-l leagă o prietenie strânsă. Pentru cei prezenţi, Iacchetti a povestit cum s-au cunoscut.

„La Striscia primim tone de corespondenţă, dintre care multe cereri de ajutor, ori declaraţii de toate felurile. La un moment dat am primit un desen în creion de la Bogdan care mă reprezenta pe mine şi care mi-a plăcut mult.

I-am răspuns şi el mi-a spus că pot să-i întorc favoarea cu un bilet la spectacolul cu care eram atunci în turneu la Treviso. De atunci ţinem legătura”.

Sfinţii nu zâmbesc

Bogdan Solomenco are 29 de ani, este originar din Tulcea şi a terminat Universitatea de Artă „George Enescu” din Iaşi. Acum locuieşte la Sarmede (80 de kilometri nord de Veneţia) şi nu ia pentru moment în calcul varianta întoarcerii în ţară.

„Sunt foarte mulţumit de această expoziţie, chiar dacă este o mică parte din ce fac eu. Nu mă aşteptam la un spaţiu aşa frumos”.

În discursul de prezentare, Bogdan a ţinut să explice o serie de particularităţi ale iconografiei, nevoie pe care spune că a simţit-o după ce a fost întrebat de nenumărate ori „de ce sfinţii nu zâmbesc în icoane” ori despre culorile folosite.

„O parte dintre cei care cumpără icoane o fac pentru a-şi decora casa şi atunci apare automat un „conflict” la nivel de culoare sau de expresie. însă arta bizantină are reguli foarte stricte şi asta scoate oarecum icoana din sfera comercială”.

„Oameni muncitori”

Enzo Iacchetti ne-a explicat că datorită lui Bogdan, a descoperit arta icoanelor româneşti. În acelaşi timp a avut cuvinte de apreciere pentru comunitatea românească din Italia.

Enzo Iacchetti, când l-aţi cunoscut pe Bogdan?

«Personal cred că acum doi ani, dar înainte am mai corespondat câţiva ani.»

Arta bizantină era şi înainte o pasiune sau a devenit o pasiune acum?

«Dincolo de lucrările pe care mi le-a făcut cadou, eu i-am şi cumpărat câteva. Consider interesantă orice formă de artă care nu este banală, orice formă de artă care nu a fost deja văzută.

Este adevărat însă că am descoperit-o la 60 de ani şi pentru asta-mi pun anumite întrebări. Dar am descoperit aceast filon artistic mai ales pentru că eu dau o importanţă majoră mesajului pe care mi-l transmite mie o operă şi nu neapărat mesajului pe care vrea artistul să-l transmită.»

Cum vedeţi comunitatea românească?

«Este evident o comunitate de oameni muncitori, cunosc personal români care muncesc mai mult decât italienii. Nu fac parte din categoria celor gândesc după clişee, delincvenţa există peste tot. Dar este evident că în toate comunităţile majoritari sunt cei oneşti, care vor puţin spaţiu în această viaţă, din ce în ce mai dificlă pentru noi toţi.»

Când vă revedem la „Striscia”?

«După Anul Nou. Până atunci sunt în turneu cu teatrul, activitate care nu- mi lasă mult timp liber. Prietenia cu Bogdan este foarte importantă şi m-a prins într-o zi liberă, de asta am venit.»

Cornel Toma

Expoziţie: „Eterna presenza”
Autor: Bogdan Solomenco
12 decembrie 2013 – 12 ianuarie 2014
Via Giulio Natta 11, Milano
Casa delle Culture del Mondo
Tel. 02 3349 6854
Intrarea liberă

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version