Fostul ministru al Educaţiei şi actualul preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu, a anunţat la Mangalia, în cadrul unei întâlniri dedicate presei din diaspora, câteva noutăţi pentru copiii românilor din străinătate.
Cursuri on-line ţinute de cei mai buni profesori români, proiecte de reintegrare pentru cei care se repatriază, mărirea numărului profesorilor din cadrul cursurilor de Limba, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) şi extinderea lor şi în alte ţări în afară de Spania şi Italia, precum şi disponibilitatea pentru înscrierile la facultăţile româneşti pentru copiii români din afara ţării. Sunt doar câteva dintre chestiunile la care s-a referit Ecaterina Andronescu.
În discursul de început, preşedinta Comisiei de Învăţământ din cadrul Senatului s-a referit la un proiect pe care doreşte să-l susţină şi să-l aplice, „care va aduce multe beneficii inclusiv copiilor români din străinătate, care doresc să studieze în limba română sau care se vor reîntoarce în ţară”.
Modelul proiectului prezentat de fostul ministru al Educaţiei este cel al profesorului Salman Khan. Salman Khan, născut în SUA din părinţi bengalezi, un strălucit analist financiar, şi-a propus să înfiinţeze prima şcoală virtuală şi gratuită, cursurile sale online fiind deja vizionate de milioane de oameni, inclusiv de copiii lui Bill Gates, a menţionat Andronescu. În prezent are încărcate peste 3.000 de filmuleţe, urmărite de aproape trei milioane de utilizatori unici pe lună, prin intermediul YouTube şi al site-ului propriu khanacademy.org.
„Am urmărit atent evoluţia profesorului Salman Khan, creatorul videocursurilor din cadrul Khan Academy, care a renunţat la o carieră la Harvard şi a înfiinţat un nou tip de şcoală, foarte apreciată în acest moment. Aşa după cum spunea şi profesorul Khan, academia lui nu e pentru a înlocui profesori, ci pentru a le da mai multă putere.”
Liceu românesc la Roma
„Eu o văd ca pe o componentă complementară a şcolii tradiţionale. Dacă vom porni acest proiect, vor participa cei mai buni profesori. Profesorii de la Colegiul Sf. Sava vor putea fi urmăriţi şi de către copiii de la Cucuieţii din deal” a menţionat Ecaterina Andronescu.
Fostul ministru al Educaţiei a precizat că toţi copiii care se întorc în ţară pentru a continua şcoala sunt ajutaţi să se integreze, având la dispoziţie un profesor de sprijin. „Pentru cei care au intenţia de a se reîntoarce în ţară, îi anunţ că există programe de reintegrare imediată în şcoli. Există obligaţia legală ca în cazul copiilor care au făcut şcoala în străinătate, aceştia să aibă un profesor de sprijin pentru deficitul de cunoaştere.”
„Îi sfătuiesc pe părinţii care au posibilitatea să-şi trimită copiii la cursurile LCCR, acolo unde există, să o facă. Intenţia noastră este de a mări numărul lor, nu doar în Italia şi Spania, ci în toate ţările unde sunt cereri.” a precizat ea.
„Avem în plan proiecte pentru a înfiinţa licee româneşti în străinătate, conform legislaţiei ţărilor gazdă, în special în comunităţile româneşti importante. Vă pot da chiar un exemplu: am început discuţiile la Napoli şi sperăm ca în cel mai scurt timp proiectul să se concretizeze. Vom apela la profesori români competenţi, aleşi chiar din comunitate, dacă aceştia există şi dacă vor îndeplini criteriile pe care noi le stabilim.” a anunţat fostul ministru al Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a ţinut să precizeze, sub forma unui ”apel către părinţi” că „Cei care sunt puşi la colţ în cazul unui insucces al copiilor sunt profesorii şi toată responsabilitatea este pe spatele şcolii. O mică parte ar trebui preluată şi de către părinţi, în familie învaţă prima dată copiii să vorbească corect româneşte.”
În privinţa celor care au de gând să urmeze cursurile unor facultăţi din România, Ecaterina Andronescu a precizatcă există 62.000 de locuri disponibile pentru copiii români care studiază în alte ţări. ”Orice elev care obţine o diplomă de bacalaureat într-un liceu din UE poate urma cursurile unei facultăţi din România. Anul acesta au fost 62.000 de locuri disponibile pentru ei. Nu văd niciun inconvenient în această privinţă.”
La întrebarea Larisei Aramă, reprezentanta publicaţiei ”Ziarul Românesc / Weekly” din Anglia, despre înfiinţarea cursurilor LCCR şi în Marea Britanie, Ecaterina Andronescu a răspuns că nu ar exista nicio problemă dacă „Ambasadorul sau reprezentanţi ai comunităţii vor cere acest lucru. Vă promit că voi lua personal legătura cu ambasadorul Jinga şi voi transmite rugămintea dumneavostră.” a precizat ea.
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, continuând o tradiţie lansată şi întreţinută de Asociaţia Culturală „Pro Familia”, a organizat – cu sprijinul financiar al Autorităţii Naţionale pentru Turism a Guvernului României – întâlnirea anuală cu reprezentanţi ai mass media de limba română din afara graniţelor României.
Simpozionul a avut loc la Mangalia, în perioada 24 – 29 august 2013, la Hotelul „Paradiso”. În acest an, întâlnirea s-a desfăşurat sub sloganul „Hai acasă: limba română este patria mea!”, prilejuind întâlniri cu personalităţi ale vieţii politice, sociale şi culturale a României.
Andi Rădiu