Menu
in

După 12 ani la Torino, a plecat în Germania. “M-am săturat de Italia”

Luminiţa C. a locuit în Italia 12 ani. Este originară din Bacău şi a locuit la Torino. A muncit mereu, dar după atât de mulţi ani de muncă nu putea spune că a ajuns la o stabilitate materială sau socială. Nu a reuşit să-şi construiască un viitor acceptabil, pentru ea sau pentru copiii ei.

În urmă cu 7 luni a plecat în Germania şi a descoperit o nouă lume. Acum regretă că nu a făcut acest pas în urmă cu mai mulţi ani. Chiar dacă nu ar mai fi criză şi ar câştiga mai bine în Italia, nu s-ar mai întoarce.

Invazia românilor care cer ajutoare sociale: De la 12 copii în sus, Germania NU-ŢI DĂ MAŞINĂ, iar dacă nu munceşti, PLECI ACASĂ

Luminiţa, câţi ani ai stat în Italia? Ce ai reuşit să faci aici? Când şi de ce ai plecat?

«Am locuit în Italia 12 ani.Mai mult decât a lucra la curăţenie şi cu pile într-o fabrică metalmecanică nu am reuşit să fac. Am plecat din Italia acum 7 luni pentru că nu vedeam un viitor pentru copiii mei şi pentru că viaţa era din ce în ce mai stresantă şi nesigură. A apărut oportunitatea de a veni în Germania şi nu am stat pe gânduri.»

Şi în 7 luni, ce ai reuşit să faci acolo?

«Mi-am înscris copiii la şcoală şi mai ales la grădiniţă, unde sunt puţine locuri, iar asta pentru că am vrut să învăţ limba. M-am înscris la un curs de limba germană şi pentru a-l putea frecventa, copilul trebuia să stea într-o grădiniţă, aşa că s-au străduit să îi găsească loc. Între timp am făcut voluntariat la cantina şcolii.»

„Nu îşi fac probleme de ce naţionalitate eşti”

Ai şanse să găseşti de muncă?

«Şanse de a găsi de muncă sunt destule odată ce înveţi limba. Dacă eşti calificat şi ştii limba, pentru nemţi e foarte bine. Şi ce e mai important pentru mine e că nu îşi fac probleme de ce naţionalitate eşti. »

Statistici oficiale: ”Mii de români şi bulgari părăsesc Germania în fiecare lună, revenind în ţara de origine”

Nu se uită urât la tine că eşti „rumänische”?

«Nuuuu… de asta şi în primul rând pentru asta, io sto benissimo qui.»

Ai avut experienţe negative la Torino? Pentru faptul că eşti româncă?

«Nu pot să spun că s-au comportat urât cu mine, dar m-au făcut să mă simt di mâna a doua. »

În privinţa nivelului de trai, al salariilor, ce diferenţe sunt?

«Salariile sunt cam aceleaşi… depinde de calificare… şi cred că mai depinde de zonă. Diferă preţurile, diferă faptul că nu contează dacă tu sau copiii tăi au haine de firmă sau nu. Aşa că tu poţi cumpăra o geacă groasă de iarnă cu 18 euro! Dar contează multe alte lucruri.

Contează că nu trebuie să plăteşti analizele medicale şi nici consultaţiile… Şi cartea de sănătate obţinută în 2 săptămâni şi asistenţă la completat acte… Contează că la şcoala nu ai de plătit nimic şi faptul că în cazul în care copilul tău vrea să facă un sport, nu te costă mult sau chiar nu costă nimic. Şi multe alte lucruri pe care statul ţi le garantează în caz că ai nevoie… nu e cazul meu, dar asta mă face să mă simt în siguranţă.

În Italia trebuia să cunosc pe cineva sau să plătesc medic privat ca să îmi consulte copilul cum trebuie sau ca să pot prenota o ecografie mai devreme de 6 luni. E o ţară bine pusă la punct. Transportul, siguranţă, de curăţenie şi ordine nici nu mai spun. În trafic nimeni nu te claxonează sau înjură, sunt respectuoşi şi au răbdare… »

Germania are nevoie de imigranţi: Aceştia contribuie la fondul de pensii şi la sistemul de asigurări sociale

Cât sunt chiriile? Pentru un apartament cu 2 camere în afara unui oraş mare, cât se plăteşte?

«2 camere înţelegând 2 dormitoare, living şi bucătărie, cam 450 – 500 de euro. Depinde dacă e restructurat sau nu. Alocaţia pentru copii e mult mai mare şi dacă salariul tău nu e destul de mare ca să acopere chiria pentru o casă adecvată, diferenţa o plăteşte statul. »

Concret, ce locuri de muncă ar fi disponibile? În ce domenii?

«În toate domeniile… Ristorazione, elettricista, piastrellista, resurse umane într-o agenţie de călătorii… de exemplu. Asta prin zona mea. Şi cunosc piastrellisti şi elettricisti care nu fac faţă cantităţii de muncă. Dacă te uiţi pe site-uri cu locuri de muncă, ai doar de ales… dar să fii calificat şi să ştii limba. »

Comunitatea de români cum e acolo? Este diferenţă faţă de Torino?

«Nu ştiu cum este. Nu ştiu dacă există. Poate în oraşele mari. Locuiesc într-un sat mic de aproximativ 6.000 de locuitori şi aici sunt 31 de naţionalităţi. »

Ai fi vrut să nu fi stat 12 ani la Torino?

«Nu pot să spun că regret că am stat în Torino. E şi asta o experienţă, cu lucruri atât plăcute, cât şi neplăcute, dar pot să spun că ar fi trebuit să am curajul să plec de acolo nu acum 7 luni, ci acum 5-6 ani. »

Englezii şi nemții se plâng de invazia românilor, dar ne vor medicii – aproape 3000 muncesc în Germania

În România te mai întorci?

«În România nu cred că mă voi întoarce, deşi acum 12 ani când am plecat, am plecat în ideea de a munci şi economisi atât cât pentru a construi o casă şi apoi să mă întorc. Am sperat că lucrurile se vor schimba în bine şi acasă, dar după cum ştim, nu este aşa.

Am încercat chiar să ne deschidem o activitate în România. Dar au fost doar bani aruncaţi pe fereastră… bani munciţi şi economisiţi cu multe sacrificii! »

Se spune despre nemţi că „sunt reci” şi „distanţi”, în timp ce italienii ar fi „calzi”, la fel ca noi, „latini”. Cum te simţi în societate?

«Oooo… asta chiar vroiam să îţi spun… nu sunt deloc reci. În 7 luni mi-am cunoscut vecinii fără să fac niciun efort. »

„Italienii mă ignorau. Aici mă salută şi lume pe care nu o cunosc.”

În timp ce în Torino italienii se uitau urât?

«Poate nu urât… mă ignorau. Aici mă salută şi lume pe care nu o cunosc. Sunt foarte gentili şi săritori. »

Îţi pare rău că ai plecat din Italia?

«Nu. Chiar nu. Chiar dacă în Italia nu ar mai fi criză şi s-ar câştiga mai mult, aş rămâne aici. »

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version