Marți, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Confindustria, la o întâlnire organizată de Ambasada României și camera de Comerț și Industrie a Românei.
În cadrul alocuțiunii, preşedintele nu a rostit o singur critică la adresa guvernului de la București, lăudând performanțele economice și perspectivele de creștere.
Iată ce a rostit Iohannis la sediul Confindustria de la Roma:
«România înregistrează, în prezent, o creştere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive şi programe de sprijin, oportunităţi pe care vă îndemn să le fructificaţi.
Italia beneficiază de o puternică tradiţie antreprenorială şi tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni şi români din Italia, să exploraţi avantajele competitive ale economiei României.»
Așa cum a remarcat Realitatea TV, în urmă cu doar câteva luni, Iohannis avea altă părere. În luna mai a acestui an, Klaus Iohannis spunea: „Rezultatele economice sub asteptari ale primului trimestru indica nevoia unei schimbari in compozitia calitativa a cresterii economice. Insa, dincolo de cifre, mai problematic este faptul ca sectorul privat inregistreaza o anumita deteriorare a increderii in perspectivele politicilor economice, un aspect care trebuie sa ne puna serios pe ganduri”. Apoi, în luna august, Klaus Iohannis afirma: „PSD a promis românilor că va curge lapte şi miere, că vor creşte salariile şi pensiile, că toţi vor avea locuri de muncă şi în general va fi cum nu s-a văzut vreodată. Ghinion, nu s-a întâmplat aşa„.
Cu alte cuvinte, una spune acasă, alta în străinătate. Ambele variante nu au cum să fie adevărate în același timp.
Revenind la forumul Confindustria de la Roma, preşedintele a declarat că autorităţile de la Bucureşti îşi doresc consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană.
„Este de apreciat faptul că se înregistrează o creştere remarcabilă a activităţii antreprenoriale a cetăţenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înfiinţate de români în Italia. (…) De cealaltă parte, întreprinzătorii italieni sunt deosebit de activi în România, cu investiţii directe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Această cifră plasează Italia pe primul loc în topul ţărilor de origine ale antreprenorilor care au înfiinţat companii în România şi pe locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră. Ne dorim consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană, din partea unor industrii precum cea auto, a maşinilor şi echipamentelor electrice şi automatizărilor, industria confecţiilor sau a mobilei. Totodată, încurajăm interesul investiţional pentru domenii precum IT&C, sectorul agroalimentar bio, turism sau servicii financiare”, a afirmat Iohannis.
Potrivit şefului statului, comunitatea românească din Peninsulă, care cuprinde peste 1,2 milioane de cetăţeni, „contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar şi a societăţii italiene”.
„Salut şi aportul importantei şi numeroasei comunităţi italiene din România la prosperitatea ţării noastre. Italia, una dintre cele mai mari economii globale şi cea de a treia economie a Zonei Euro, este cel de-al doilea partener comercial al României, iar schimburile comerciale arată o tendinţă consistentă de creştere. În evaluarea specialiştilor, acest trend va continua. Doar în prima jumătate a acestui an valoarea schimburilor a fost de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu perspectiva de a depăşi 15 miliarde de euro pentru anul 2018, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani”, a arătat Iohannis.
Preşedintele i-a invitat acasă pe întreprinzătorii români din Italia, având în vedere că România înregistrează o creştere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive şi programe de sprijin.
„Italia beneficiază de o puternică tradiţie antreprenorială şi tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni şi români din Italia, să exploraţi avantajele competitive ale economiei României. Dumneavoastră, oamenii de afaceri români din Italia, aveţi un rol important în a aduce sau a repatria (…) experienţa şi spiritul întreprinzător pe care l-aţi dobândit aici. Mai mult, vă invit să îi antrenaţi în acest demers şi pe partenerii dumneavoastră italieni şi să deveniţi, astfel, (…) veritabili ambasadori de afaceri ai României”, a mai afirmat Iohannis.
«Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală.», a mai spus președintele.