Pe 22 decembrie, Guvernul Ponta a adoptat, în prima şedinţă de la învestire, ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.
Astfel, la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, transmite Agerpres, Ministerul Afacerilor Externe preia activitatea şi structurile specializate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, structură cu personalitate juridică din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.
Începând cu aceeaşi dată, se arată în documentul difuzat de Agerpres, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se desfiinţează.
În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, care coordonează activităţile din domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, specifice departamentului care se desfiinţează.
Cristian David- noul ministru al diasporei (fără portofoliu)
Cine este Cristian David, ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni
Pe 21 decembrie, cu o zi înainte de desfiinţarea DRP, premierul Victor Ponta a semnat şi decizia de eliberare a Nataliei Intotero din funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Potrivit unei alte decizii a premierului, Alina Veronica Hagima va exercita, cu caracter temporar, atribuţiile de secretar de stat la DRP.
Victor Ponta şi-a prezentat guvernul: 26 de posturi de ministru şi 3 vicepremieri
Deciziile prin care se înlocuieşte secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au fost publicate în Monitorul Oficial Nr. 878.
Istoric DRP
Consiliul pentru Problemele Românilor de Pretutindeni a fost înfiinţat în anul 1995 în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru şi a reprezentat prima structură pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.
În 1998, a fost creat Subsecretariatul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, iar în 1999, acesta a fost transformat în Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare. În ianuarie 2001, Departamentul fost redenumit – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) – şi a intrat în componenţa Ministerului Informaţiilor Publice.
În 2003, DRP a fost transferat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, iar în martie 2004, în subordinea Cancelariei primului-ministru.
Din martie 2005, Ministerul Afacerilor Externe a preluat activitatea şi fondurile DRP şi a elaborat şi aplicat politica statului român in domeniul relaţiilor cu comunităţile româneşti din afara graniţelor prin Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP).
Începând cu data de 29 decembrie 2009, conform OUG nr.115/2009 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni s-a înfiinţat ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru.