La Roma trăiesc cu acte în regulă 80.000 de români, care ar avea, în teorie, drept de vot la alegerile administrative. Însă, potrivit datelor obţinute de Biroul pentru comunitatea românească din cadrul Primăriei Romei, în prezent, la mai puţin de un an până la alegerile administrative, sunt înscrişi pe lista electorală suplimentară doar 618 cetăţeni români. Mai precis, 253 de bărbaţi şi 365 de femei.
În 2008, la data ultimelor alegeri locale, câştigate de Gianni Alemanno, pe aceste liste erau înscrişi 539 de cetăţeni români: 230 de bărbaţi şi 309 de femei.
În acelaşi timp, potrivit datelor de la Biroul Evidenţa Populaţiei de la Primăria Romei, numărul românilor înregistraţi în Capitală era la 31 decembrie 2011 de 79.636. Aceasta înseamnă că mai puţin de 1% din populaţia română s-a înscris pe listele electorale pentru a putea vota la viitoarele alegeri.
Ramona Bădescu, responsabila biroului pentru comunitatea românească, a comentat astfel cifrele: “Suntem cea mai mare comunitate, ca număr, dintre toţi străinii, şi suntem bine integraţi, însă nu contăm deloc la nivel politic. Aceste date sunt îngrijorătoare: dintre cei aproape 80.000 de români înscrişi la birourile de evidenţă a populaţiei de la Roma, doar 618 s-au încris pe listele electorale. Degeaba suntem mulţi, numeric vorbind, pentru că la nivel politic nu avem nicio importanţă, nu putem influenţa cu nimic deciziile în favoarea noastră, la nivel local.
Pe români nu-i interesează politica? Foarte rău! Dar să nu se lamenteze că nimeni nu le ia în considerare problemele. Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea creşte, spune proverbul! Românii trebuie să înţeleagă că doar bine organizaţi pot deveni o forţă şi doar aşa vor fi ascultaţi de către autorităţile italiene competente. Îi invit, în acest sens, pe concetăţeni să se înscrie pe listele electorale, pentru a deveni o forţă în adevăratul sens al cuvântului: imaginaţi-vă cum este să mergi în faţa Primarului şi să expui problemele comunităţii: una este să-i spui că la vot au participat 79.636 de români, şi altceva să-i spui de 618 votanţi”.
Pentru a putea vota la ale gerile locale, cetăţenii comunitari rezidenţi la Roma trebuie să ceară înscrie rea în lista electorală suplimentară, prezentându-se la birourile Serviciului Electoral al Primăriei Romei, din piazza Guglielmo Marconi n. 26/c, în orice perioadă a anului, şi completând cererea de înscriere. Pentru viitoarele alegeri, trebuie să se prezinte cu cel puţin 40 de zile înainte de data scrutinului. Până acum, pe listele de la Roma rezultă înscrişi doar 618 români, adică 0,77% din comunitate.