in

Doamne, dă-ne voturi! Ce caută delegaţiile oficiale din România în bisericile din diaspora

Sorin Cehan

„Delegaţia Autorităţii Electorale Permanente şi-a încheiat deplasarea cu o vizită la Biserica Penticostală Betania, din Fonte Nuova, prilej cu care a discutat cu membri ai acestei comunităţi religioase de români despre votul de la alegerile parlamentare şi despre posibilitatea de a se implica în alegeri ca experţi electorali sau operatori de calculator ai secţiilor de votare.” Am citat din comunicatul AEP emis după vizita în Italia a conducerii AEP.

Şi într-adevăr, o putem admira pe preşedinta AEP, preacucernica Ana Maria Pătru, predicând de la pupitrul Bisericii Penticostale, spre luminarea credincioşilor în taina votului prin corespondenţă. De la acelaşi pupitru a vorbit şi Dan Stoenescu, ministrul diasporei.

Toate bisericile care au putut fi incluse în program au fost luate cu asalt de delegaţia venitată de la Bucureşti, din care au făcut parte nu numai tehnocraţi sau consilieri neutri de la preşedinţie, ci şi politicieni.

Face o impresie puternică, de exemplu, imaginea ministrului vorbind în Paraclisul Adormirea Maicii Domnului de la Sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în timp ce Episcopul Siluan stă şi se uită.

Impresionante şi fotografiile delegaţilor de la Bucureşti în biserica Sfântul Prooroc Ilie din Civita Castellana – Rignano Flaminio, cu un copil mic plimbat prin braţele oficialilor ca un trofeu, ca probă a iubirii care este în curs între autorităţile române şi oile plecate în pribegie.

La un alt eveniment, organizat, nu se înţelege de ce, într-o biserică din Roma, Oratorio di San Francesco Saverio, ministrul diasporei a intrat direct în scena răstignirii, sub Isus şi între cei doi tâlhari. Dacă ne uităm atent, putem vedea aura în jurul capului ministrului.

Îndoparea electoratului cu mesaje în biserică, atunci când simţul critic este mai relaxat (Crede şi nu cerceta!), este o înşelătorie căreia ar trebui să i se pună capăt.

Nu doar pentru că, în cazul bisericii ortodoxe, Sfântul Sinod interzice activităţile politice în biserică şi descurajează implicarea partinică a preoţilor în politică. Unii ar putea fi amăgiţi de haina tehnocrată a delegaţilor şi de mesajele „tehnice” transmise, dar în planul profund toţi ştim, mai ales ei, că mesajele transmise în biserică aduc puncte emiţătorului.

Obsesia pentru „umbra crucii” reiese şi din alte ipostaze. La Accademia di Romania, la întâlnirea cu comunitatea, primele rânduri erau colorate în negru de sutane. Şi să nu uităm că prima oprire a delegaţiei a fost la Vatican, la audienţa generală a Papei din piaţa Sfântu Petru.

Vine un an greu, electoral, dacă aceptăm luarea bisericilor cu asalt de politicieni şi tehnocraţi cu vocaţie politică, riscăm să votăm iar în necunoştinţă de cauză şi apoi să blestemăm degeaba.

Preacucernica Ana Maria Pătru, preşedinta AEP

Dan Stoenescu predică bine  

Episcopul Siluan, ascultând cu interes 

Smeriţi în lăcaşul Domnului

Dacă ne uităm atent, putem vedea aura

În primul rând comunitatea

Sanctitatea Voastră, să facem o fotografie

Aşteptând un miracol în sondaje

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Creşte numărul imigranţilor în Lazio. Cât de numeroși sunt românii

Italienii, cei mai buni și la acest capitol: unde se fabrică cea mai bună ciocolată din lume