După articolele apărute în presa italiană și română, în legătură cu cazurile de exploatare ale cetățenilor români din Italia și Spania, Guvernul României a promis crearea unui Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români și a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator. La doar câteva zile de la anunț, pe post de ”comandant al unității de intervenție” a fost numit secretarul de stat Veaceslav Șaramet (foto sus), care în perioada 3-6 august a.c., va efectua o vizită de lucru în Catania și Palermo, împreună cu o delegație de la ministerul românilor de pretutindeni.
Vizita vine după o săptămână de la întrevederea pe care ambasadorul României în Italia, George Bologan, le-a avut cu autoritățile locale din Ragusa și Catania (foto jos), cu prilejul vizitei sale în Sicilia din perioada 27-28 iulie 2017. Din delegație au făcut de asemenea parte ministrul consilier George Miloșan, atașatul pentru probleme de muncă din cadrul Ambasadei, Andrei Sfîrloagă și consulul României la Catania, Ioan Iacob. La 27 iulie, ambasadorul român s-a întâlnit cu prefectul de Ragusa, Maria Carmela Librizzi și cu reprezentanți ai societății civile și ai forțelor de ordine.
Iată comunicatul primit de la Ministerul pentru românii de pretutindeni:
Având în vedere atenția acordată de Guvernul României respectării drepturilor comunității românești din Republica Italiană, precum și necesitatea monitorizării progreselor înregistrate pe linia informării, prevenirii și combaterii abuzurilor prin muncă, în perioada 3-6 august a.c., o delegație condusă de secretarul de stat, Veaceslav Șaramet, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), va efectua o vizită de lucru în Catania și Palermo.
Vizita urmărește continuarea dialogului cu membrii comunității românești din Sicilia, precum și aprofundarea dialogului bilateral cu partea italiană pe problematica situațiilor de exploatare a unor cetățeni români aflați la muncă în Italia. Agenda delegației MRP include întâlniri cu români, victime ale abuzurilor, întrevederi cu oficiali locali și centrali italieni, precum și sesiuni de discuții cu reprezentanții clerului Bisericilor românești din teritoriu.
Situația românilor care lucrează în regiunea Sicilia se află într-un proces permanent de monitorizare în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care colaborează cu Ambasada României la Roma, Consulatul României la Catania și cu autoritățile centrale din România și Italia, în vederea asigurării drepturilor cetățenilor români în statul de rezidență.
Compartimentul de comunicare și relații publice
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni