Menu
in

Dentişti italieni cu diplomă românească

Numărul studenţilor italieni înscrişi la facultăţile româneşti de stomatologie ar fi de aproape 1000, majoritatea din Sud, scrie Corriere della Sera, care trage un semnal de alarmă cu privire la "invazia" de dentişti italieni licenţiaţi în România. Articolul din Corriere relatează experienţa unor studenţi italieni înscrişi la Universitatea privată "Vasile Goldiş" din Arad, care astfel ocolesc examenul de admitere obligatoriu din Italia.

Previziunile sunt foarte clare: va exista o invazie de studenţi italieni în universităţile din România. Pleacă cu diplomă de liceu pentru a se întoarce medici sau dentişti. Călătoria în ţara lui Dracula le permite să evite ruleta rusească a examenelor de admitere în universităţile italiene, scrie Corriere.


România este printre ţările comunitare din vârful listei celor alese de aspiranţii noştri la profesia de medic. Chiar dacă nu presupune examen de admitere, diploma de licenţă românească este recunoscută, fiindcă este obţinută în cadrul UE. La Universitatea privată "Vasile Goldiş" din Arad, din 1.122 de cursanţi înscrişi în anul curent, 208 de studenţi sunt italieni, adică circa 20%.

În ultimii şase ani, peste 15.000 de studenţi s-au înscris la această universitate. Cinci mii au ales medicina şi stomatologia şi, printre aceştia, aproape o mie au fost italieni, 80% provenind din Sud.

Motivele? Numărul închis în Italia, preţurile convenabile ale taxei anuale, profesori competenţi, dar şi înclinaţi să recunoască problemele obiective de inserare a străinilor, în special ale italienilor.

În concluzie, italienii care nu au mulţi bani şi vor să înveţe limba română, după şase ani pot avea o diplomă recunoscută în toată Europa. În prezent se estimează că circa 5.000 de italieni studiază în universităţile private româneşti (Bucureşti, Oradea şi Arad) dintre care peste jumătate studiind medicină dentară şi medicină generală.

Unul dintre cei cu care a stat de vorbă Corriere este Giuseppe U., de 58 de ani. "La noi nu am reuşit, chiar dacă aveam pregătit cabinetul stomatologic al familiei mele. La mine acasă suntem toţi dentişti – spune cu un clar accent napolitan – eu nu pot fi oaia neagră. Anul acesta, dacă vrea Dumnezeu, în sfârşit îmi iau licenţa şi am deja pregătit cabinetul stomatologic".

"Dacă vrea Dumnezeu", după 10 concursuri şi 4 recursuri la Tar, în septembrie îşi ia licenţa şi Nicolino D., de 47 de ani, calabrez: "România a fost mana mea cerească. Când a devenit comunitară, ne-a deschis porţile nouă, aspiranţilor la profesia de dentist".

La Vasile Goldiş frecvenţa este obligatorie. Însă le place mult italienilor fiindcă taxa de înscriere este de numai o mie de euro pe an. Iar limba română se învaţă imediat.

"Pe scurt – subliniază Antonino Nicolò, de 26 de ani, reprezentant al studenţilor, în anul patru de stomatologie – cheltuielile universitare şi chiria nu ajung la 4.000 de euro pe an. Aici viaţa este mult mai puţin scumpă în toate privinţele… inclusiv distracţia".

Controale riguroase

De mai mult timp, ordinul stomatologilor din Italia este îngrijorat de posibilitatea pe care o au studenţii, de a se înscrie şi a-şi lua licenţa la o universitate comunitară şi de a le fi recunoscută diploma de studii în Italia, întrucât astfel se ocoleşte obligativitatea testului de admitere. Spania şi România sunt destinaţiile preferate ale aspiranţilor italieni la profesia de dentist. România este cea mai atractivă, datorită taxelor mai reduse – sunt de ajuns circa 4.000 de euro pe an pentru taxele universitare şi închirierea unei case în România, faţă de cei peste 10.000 de euro necesari numai pentru a acoperi cheltuielile universitare spaniole.

Însă pentru licenţiaţii în România procesul de recunoaştere a diplomei de studii ar putea să nu fie tocmai simplu. De ceva timp, Ministerul Sănătăţii din Italia, în acord cu Ministerul învăţământului din România şi cu Comisia Europeană efectuează controale riguroase înainte de recunoaşterea diplomelor de studii obţinute în universităţile româneşti, evaluând fiecare caz în parte, în special cele ale studenţilor care provin de la cele 13 universităţi româneşti. Există riscul ca diplomele să fie obţinute fără ca titularii să fi frecventat acele cursuri. Au plătit şi au luat diploma.

"Având în vedere faptul că acest Minister nu este nici astăzi în măsură să distingă cetăţenii italieni care au urmat în mod regular un curs de studii de aceia care nu l-au efectuat – spusese fostul ministru al Sănătăţii Ferruccio Fazio răspunzând unei interpelări parlamentare în octombrie anul trecut – s-a avut în vedere asumarea unei atitudini extrem de prudentă, operând o distincţie netă faţă de cererile înaintate de cetăţenii români, în privinţa cărora s-a procedat respectându-se modalităţile şi timpii prevăzuţi de directiva 2005/36/CE".

Din acest motiv Ministerul, pe lângă faptul că a implicat şi Comisia Europeană în problemă, a întreprins diferite iniţiative îndreptate spre obţinerea de informaţii punctuale de la autorităţile române competente privind fiecare dintre cetăţenii italieni care au prezentat cerere de recunoaştere. La această activitate, precizează ministrul, a existat o colaborare deplină a autorităţilor române competente.

Până acum nu a existat o invazie de italieni cu diplomă de studii obţinută la universităţile româneşti sau spaniole: în 2011 în Italia au fost recunoscute 32 de diplome româneşti, şi tot 32 de diplome spaniole, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii.


Cum devii dentist în Italia?

Potrivit legii nr. 409 din 1985, pentru a putea deveni dentist în Italia trebuie să obţii licenţa cu ciclu unic în Stomatologie şi Proteze Dentare, după un curs care are o durată de şase ani.

Pe lângă licenţă este necesară, dacă doreşti să devii dentist, efectuarea unei practici obligatorii de dentist, care se desfăşoară în cadru universitar, şi înscrierea în Colegiul Dentiştilor.

Activităţile didactice ale cursului de licenţă sunt atât teoretice cât şi practice, şi frecvenţa este obligatorie pentru un minim de 85% din totalul orelor cursului de studii.

Pentru a fi admis la facultate trebuie trecută proba de admitere, cu conţinut identic pe teritoriul naţional, elaborată de Ministerul Educaţiei.

Proba de admitere este foarte dură şi selectivă şi numai un procent minim de candidaţi reuşeşte. După licenţă urmează un alt hop: examenul de stat pentru obţinerea autorizaţiei de practică. Şi examenul de stat este foarte selectiv în Italia, este cu adevărat dificil să reuşeşti să obţii mult râvnitul titlu pentru a-ţi deschide propriul cabinet sau pentru a lucra ca dentist.

Având în vedere dificultatea de intrare la această facultate, mulţi studenţi italieni au găsit în România o cale mai uşoară.

România este acum în Comunitatea Europeană şi cei care şi-au luat licenţa în România şi apoi au trecut examenul de stat şi sunt autorizaţi să profeseze, vor putea lucra ca dentişti în întreaga Europă, fiindcă autorizaţia de practică este recunoscută.

(Sursa: Bianco Lavoro)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version