Daniela Lăcrămioara Moraru, 40 de ani, originară din Tecuci, stabilită în Luxemburg din 2001, este prima româncă ce va candida la alegerile locale din capitala micului stat. Alegerile locale vor avea loc în data de 8 octombrie, iar românca va candida pe listele partidului CSV (creştin social), partid din care fac parte Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene precum și eurodeputata Viviane Reding, căreia i se datorează faptul că din 1 iunie nu se mai plătește roaming în Europa și a impus la nivel european cota de 40% prezența femeilor în consiliile de administrație.
Daniela ne-a povestit într-un interviu în exclusivitate despre activitatea sa la Luxemburg, motivele pentru care a decis să se stabilească în afara țării, activitatea politică și factorii care au dus la prezența ei pe listele unui cunoscut partid.
”Am venit în Luxemburg prima oară în 1998 pentru 3 luni. Al doilea an pentru 6 luni, al treilea pentru 9 luni şi al patrulea an pentru o durata de 1 an. În 2001 am început un MBA la o universitate americană care avea un campus în Luxemburg iar când am terminat în 2003 mi-am creat propria firmă şi a fost necesar să rămân o perioada mai lungă. Nu am decis să emigrez, s-a întâmplat natural datorită oportunităţilor în domeniul studiilor şi dezvoltării personale între 1998 şi 2003 şi al afacerilor din 2003 până astăzi.”, ne-a povestit ea.
Crede că șansele ei sunt reduse datorită faptului că s-a înscris pe liste doar un procent mic din străinii rezidenți în capitală. ”Şansele de a fi aleasă anul acesta sunt destul de mici pentru că dintre cei 70% de străini din capitală, s-au înscris pe listele electorală doar 10%.”, ne-a spus ea.
”Eu mă consider deja câştigătoare pentru că, pe de o parte, sunt prima româncă în istoria Luxemburgului care este candidată în capitală şi, în plus, experienţa este extraordinară. Peste 6 ani când au loc următoarele alegeri municipale, voi fi mai pregatită.”, a completat Daniela
Cu ce te ocupi la Luxemburg ?
Locuiesc în Luxemburg unde am firma mea din 2003. ”În trecut am avut mai multe domenii de activitate dar acum mă limitez la domeniul limbilor străine: cursuri de limbi străine pe obiective specifice în companii, tabere lingvistice pentru copii şi adolescenţi de la 5 la 18 ani, traduceri. Din 2015 am început să creez şi să public resurse pedagogice pentru învăţatul limbii luxemburgheze care se vând în librării şi alte spaţii comerciale. Am publicat deja 4 materiale pentru adulţi iar în 12 octombrie apare primul meu produs pentru copii.
Care au fost problemele cu care te-ai confruntat ca străin într-un stat ca Luxemburg ?
Prima problema cu care m-am confruntat în Luxemburg a fost singurătatea. Eu lucram atunci la Ministerul culturii luxemburghez în servicul de monumente istorice şi în paralel la Institutul European pentru Itinerarii culturale al Consiliului Europei. Colegii mei erau luxemburghezi şi dintre toţi doar unul locuia în capitală, ca mine. Ceilalţi erau toţi şi mai în vârstă şi locuiau în alte oraşe. Cum locuiam la un hotel cu apartamente, nu aveam cu cine să comunic după serviciu şi m-am simţit foarte singură. După o lună am avut şansa să cunosc un grup de spanioli şi viaţa mea a devenit mult mai veselă.
A doua problema mare a fost la începuturile firmei mele. Pentru că firma era nouă şi nu ofeream garanţii, nu găseam nici o bancă din Luxemburg care să accepte să îmi deschidă contul firmei şi acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi în momentul în care am vrut să închiriez birourile. Am reuşit până la urmă cu ajutorul foştilor colegi luxemburghezi din minister.
A treia problema cu care m-am confruntat a fost dreptul de şedere în Luxemburg. În 2006 îmi expirase viza de şedere şi am aplicat pentru o nouă viză, care însă mi-a fost refuzată. Pentru funcţionarii din ministerul afacerilor externe, faptul că am o firmă cu angajaţi în Luxemburg nu implică necesitatea prezenţei mele în Luxemburg. A trebuit să aplic pentru o viza turistică şi partea amuzantă e că a trebuit să îmi semnez propria scrisoare de invitaţie prin firmă… Situaţia mea s-a clarificat în final în 2007 când România a devenit membră în Uniunea Europeană şi nu a mai fost nevoie de viză. În 2015 am primit şi cetăţenia luxemburgheză.
Care a fost momentul când ai decis să intri în politică şi cum au decurs lucrurile ulterior ?
Ceea ce m-a motivat să mă implic pentru prima dată în politică a fost candidatura lui Klaus Iohannis la preşedinţia României. Îl cunoşteam de când era primar în Sibiu şi am lucrat cu dânsul în cadrul proiectelor bilatelare cu Luxemburgul. Îl apreciam şi aveam încredere că ar putea fi un excelent preşedinte. Însă vorbind cu multă lume din România, am realizat că tinerii erau foarte confuzi şi manipulaţi cu idei de genul ”Nu ne dăm ţară unui străin”. Atunci am decis că e important să îl susţin public şi să încerc pe cât pot să mă asigur că va ajunge în runda a doua a alegerilor, ceea ce s-a şi întâmplat.
După alegeri, am fost în contact cu diferite persoane din PNL şi în 2015 am fost invitată să mă implic în Consiliul PNL Diaspora (deşi nu eram încă membră PNL) şi să înfiinţez PNL Luxemburg.
În iunie 2016, în cadrul vizitei de stat a preşedintelui Iohannis la Luxemburg, am fost invitată la palatul ducal la dineul oficial. Aici am revăzut-o pe fosta ministră Erna Hennicot-Schoepges, care iniţiase colaborarea cu Sibiul. În cadrul unuia dintre mandatele dânsei am venit eu în Luxemburg. La cafea i-am menţionat că am înfiinţat PNL Luxemburg şi mi-a spus imediat că i-ar plăcea ca anul viitor, 2017, să mă vadă în alegerile locale pe listele partidului în care a făcut ea carieră politică. Ce nu ştiam eu atunci e că dansa este şi preşedinta onorifică a partidului în care sunt implicată acum. Am rugat-o să mă prezinte liderilor partidului şi aşa se face că am fost invitată la Festivalul de vară organizat de partid în luna iulie. Aici l-am întâlnit pe cel care urma să devină şef de listă în capitală. Mi-a propus să ne revedem peste câteva zile şi după doar 30 de minute de discuţii m-a întrebat dacă aş vrea să mă implic şi să devin candidată anul următor în cadrul alegerilor municipale. Aşa a început aventura mea politică.
Pe listele cărui partid vei candida și care sunt șansele pe care le ai ?
Sunt candidată în cadrul partidului CSV (creştin social), care face parte din aceeaşi familie politică europeană cu PNL, adică în PPE (Partidul Popular European).
Şansele de a fi aleasă anul acesta sunt destul de mici pentru că dintre cei 70% de străini din capitală, s-au înscris pe listele electorală doar 10%. Astfel că vor vota 33.000 de luxemburghezi, care sunt obligaţi prin lege să voteze şi 6.700 de străini care locuiesc de minim 5 ani în Luxemburg (capitală) şi s-au înscris pe lista electorală până în 13 iulie. Cum personal sunt implicată în comunităţile de străini, de aici aş fi putut primi multe voturi, în cazul în care oamenii ar fi fost mai interesaţi de politică şi s-ar fi înscris să poată vota. Însă indiferent de numărul de voturi pe care îl voi obţine, eu mă consider deja câştigătoare pentru că, pe de o parte, sunt prima româncă în istoria Luxemburgului care este candidată în capitală şi, în plus, experienţa este extraordinară. Peste 6 ani când au loc următoarele alegeri municipale, voi fi mai pregatită.”
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net