in

Dacian Cioloş, alături de românii din Italia. “Acordăm ajutoare cetăţenilor români afectaţi”

Premierul Dacian Cioloș și ministrul muncii, Dragos Pîslaru au venit în 30 august în Italia, pentru a fi alături de comunitatea de români afectată de cutremur.

Prim-ministrul și ministrul muncii s-au întâlnit cu cei patru cetățeni răniți și cu familiile de români din tabăra de sinistrați din zona Amatrice.

În cursul serii, premierul Cioloș și ministrul Pîslaru au participat la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului, alături de președintele Italiei, Sergio Mattarella, și de premierul Matteo Renzi.

Imediat după cutremur, Dacian Cioloş a transmis un mesaj de condoleanţe premierului italian Matteo Renzi pentru victimele cutremurului. Premierul şi-a exprimat solidaritatea cu poporul italian şi compasiunea faţă de familiile victimelor şi a oferit colaborarea autorităţilor române.

„În aceste momente tragice suntem alături de comunitatea italiană din Amatrice şi de toţi cetăţenii Italiei, loviţi de consecinţele teribilului cutremur (…) În numele Guvernului român şi al meu personal transmit condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa, iar celor răniţi, recuperare cât mai grabnică şi puterea de a trece peste această suferinţă. Spiritul fratern care ne leagă ne va fi sprijin pentru a depăşi momentele dureroase prin care trecem„, se arată în mesajul lui Cioloş.

Prim-ministrul s-a referit şi la românii afectaţi de către cutremur. În acel moment se ştia doar de un român decedat.

”Am aflat cu profundă tristeţe că şi un cetăţean român şi-a pierdut viaţa, iar alţi semeni ai noştri sunt răniţi sau daţi dispăruţi in urma seismului care a avut loc în Italia. Suntem alături de familia greu încercată si de concetăţenii noştri aflaţi în suferinţă. MAE şi Misiunea diplomatică a României la Roma vor acorda tot sprijinul şi asistenţa necesare. Gândurile noastre se îndreaptă către persoanele afectate, români şi italieni, deopotrivă, precum şi către cele care fac eforturi pentru salvarea şi ajutorarea victimelor”, a afirmat premierul.

Copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor în cutremurul din Italia vor beneficia de un ajutor guvernamental în sumă de 6.000 de euro, potrivit unei hotărâri aprobate luni 29 august în şedinţa extraordinară a Executivului.

Hotărâre adoptată luni de Guvern stabileşte acordarea următoarelor ajutoare cu caracter de urgenţă cetăţenilor români afectaţi de calamităţile din Italia:

6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire.

1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;

• Acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei. De acest sprijin vor beneficia şi persoanele care decid să se întoarcă în România.

3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România.

1.000 euro (pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate);

3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat în tranşe, pe o perioadă de 6 luni;

Aceste ajutoare se acordă la cerere. „Persoanele îndreptăţite vor fi sprijinite de reprezentanţi ai autorităţilor române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire şi de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate şi a documentelor doveditoare care să ateste situaţia în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale MAE şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autorităţile italiene care să ateste identitatea persoanelor şi faptul că documentele de identitate au fost pierdute”, potrivit sursei citate.

Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în cazul cetăţenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agenţiile judeţene în cazul cetăţenilor care se vor întoarce în România.


Ultimul bilanţ: 11 români morţi în cutremurul din Italia, 4 dispăruţi, 6 răniţi internaţi

Cătălina Dinu (asociaţia Romania-Lombardia): «Lista dispăruţilor români este mult mai mare»

Zi de doliu național în Italia. Cutremurul devastator a făcut 284 de victime

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cătălina Dinu (asociaţia Romania-Lombardia): «Lista dispăruţilor români este mult mai mare»

Klaus Iohannis a transmis condoleanţe. ”În aceste momente grele, sunt cu gândul la toţi cei afectaţi de această cumplită tragedie”