in

Cutremur/ Primul autocar cu femei și copii a plecat înspre România

Marţi seara, la ora 23:30, a plecat înspre România primul grup de români din zona afectată de cutremur. 38 de femei şi 22 de copii au adunat puţinele lucruri pe care le mai aveau şi s-au suit într-un autocar, la Mirandola, pentru a scăpa din infernul din Emilia Romagna. Majoritatea vor ajunge în Moldova, la Botoşani, Suceava, Iaşi. Bărbaţii au rămas în Italia, cu speranţa de a-şi relua munca şi a-şi recupera măcar o parte din agoniseala de o viaţă în Italia.

“Marţi ne-am deplasat la Mirandola şi alte localităţi afectate de cutremur, împreună cu consulul general Eugen Pineta, de la Bologna. Am făcut o listă cu cei care doresc să se întoarcă în ţară. Cei de la consulat au făcut pe loc, gratis,  fotografii şi documente de călătorie pentru românii care le-au solicitat. Erau mai ales mulţi copii care nu aveau nici documente de naştere, au pierdut documentele sub dărâmături”, ne-a spus Ştefan Stănăşel, întreprinzător român din Prato.

"E un infern"

“Spre seară, a sosit şi autocarul. După ce transportul a fost achitat. Au urcat 38 de femei şi 22 de copii, printre ei şi sugari, de o lună sau două luni. Majoritatea sunt din nordul Moldovei: Suceava, Botoșani, Iași. Bagaje, aveau puţine, ce au reuşit să adune din case. Bărbaţii au rămas. Era un infern, am citit frica în ochii oamenilor. Eu nu aş fi rămas nici cinci minute acolo, mi-aş fi trimis şi eu soţia şi copiii acasă”.

Comitet de ajutorare a sinistraţilor

Transportul a fost posibil datorită generozităţii unui om de afaceri român, Liviu Lipot, care a plătit biletele tuturor românilor care au vrut să se întoarcă. Câţiva români din regiunile Toscana şi Emilia Romagna, conduşi de Ştefan Stănăşel din Prato, au înfiinţat un Comitet care să coordoneze operaţiunile de ajutorare a conaţionalilor afectaţi de seism: “Suntem 17 asociaţii şi alţi voluntari, am înregistrat Comitetul la sediul regiunii Emilia Romagna, avem acreditarea MAE prin consulatul de la Bologna. Nu este o acţiune politică sau electorală, suntem oameni cu convingeri politice diferite care vrem să facem ceva util. Dacă nu, am sta să ne uităm la televizor”.

1000 de români fără muncă

Deşi nu au fost români printre victime, conaţionalii noştri au de înfruntat o situaţie dificilă. “Mulţi dorm în maşini, sunt probleme cu spălatul, cu toaleta. Se mai şi ajută unii pe alţii, dar oricum, e greu. Mai este şi problema legată de muncă, mulţi nu mai au unde lucra, alţii îşi aşteaptă salariile. Am calculat că ar fi între 800 şi 1000 de români care şi-au pierdut locul de muncă, ar trebui să intervină şi sindicatele”.

Stănăşel ne mai declară că se va duce, în cursul zilei de miercuri, din nou în localităţile afectate de cutremur: “Îl vom însoţi pe consulul Pineta, altfel nici nu am fi lăsaţi în acea zonă”.

Liviu Lipot, cel care a plătit autocarul pentru românii care s-au întors în România, ne-a spus că intenţionează să mai organizeze un transport, “dacă vor mai fi români care vor să plece”. Tot el a cumpărat un tir cu apă pentru sinistraţi, dar nu vrea să ne spună cât a cheltuit în total:  “Decizia de a-i ajuta a fost luată a doua zi după primul cutremur. Acum vom duce apă, vedem ce se mai poate face în teritoriu”

De ce au nevoie românii din zonele afectate? Stănăşel răspunde: “În primul rând, să se ştie de existenţa lor. Apoi, de documente, de un loc de dormit. Este o familie care a făcut cerere în patru locuri pentru un cort, nu i-a fost aprobată niciuna. Alţii au nevoie de motorină. Românii sunt împrăştiaţi, e o nebunie. Ceea ce vrem să facem noi este să monitorizăm situaţia, să organizăm un punct de reper, un camper cu steagul României”.

Iată numerele de contact: 3487880736/ 3409770006/ 3284036001

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Gogoşi electorale”- episodul 2012. Candidaţii promit: terenuri, vacanţe la mare şi bilete la Lady Gaga

Consulatul din Bologna şi latura sa nevăzută