Menu
in

Cu sania albastră în diasporă / Un actor va fi ministrul diasporei: Bogdan Stanoevici a jucat în „Sania albastră”

Un actor în vârstă de 56 de ani, Bogdan Stanoevici, este pe lista guvernului Ponta 3, fiind nominalizat ca ministru delegat pentru românii de pretutindeni, funcţie pe care până acum a ocupat-o Cristian David.

Bogdan Stanoevici, născut în Bucureşti, a absolvit I.A.T.C. „I. L. Caragiale”. A jucat în filme ca „Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), „Trandafirul galben” (1982), „François Villon – Poetul vagabond” (1987), „Noi, cei din linia întâi” de Sergiu Nicolaescu. A atins celebritatea în anul 1987, datorită rolului în filmul „Sania albastră”.

Bogdan Stanoevici a fost şi cântăreţ: a fost unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai grupului coral SONG, condus de Ioan Luchian Mihalea.

În 1989, înainte de Revoluţie, s-a stabilit prin căsătorie în Franţa, unde a stat 22 de ani şi şi-a continuat cariera de actor. A jucat alături de actori celebri, cum ar fi Gerard Depardieu. În anul 2011 a revenit devenitiv în România. De la revenirea în ţară, Stanoevici a fost prezent în studiourile de televiziune ca invitat, în special la talk-show-urile mondene.

„De unde ai cei 60.000 de euro?”, întrebarea procurorilor DNA pentru Cristian David

Într-un interviu acordat publicaţiei Formula As, Bogdan Stanoevici a declarat că nu e de acord cu plecarea românilor: «Mă întristează oamenii cu care mă întâlnesc şi care-mi spun că vor să plece din ţară, pe principiul că „nu se mai poate”, ca şi când în străinătate câinii aleargă cu covrigi-n coadă.

Mă doare când văd că nu ne preţuim ţara. Da, multe nu merg cum ar trebui, dar dacă plecăm cu toţii, ce rezolvăm? Ţara nu se poate „repara” singură. Noi suntem cei care trebuie să ne ocupăm de „reparaţii”».

Într-un alt interviu, acordat cotidianului „Jurnalul Naţional”, vorbeşte de mândria de a fi român în străinătate: „Alain Delon (…) este un foarte mare admirator al României. Am dat deci mâna cu Delon şi mi-a spus câteva vorbe despre România: «Ce ţară bogată, ce actori aveţi şi ce tradiţie teatrală bogată». Delon a deschis apoi o sticlă de şampanie producţie proprie şi mi-a turnat mie primul, spunând: «Avem un invitat din România, să începem cu el, să-l onorăm, să-i onorăm ţara».Eram foarte mândru. Am fost bucuros că o asemenea personalitate ştie şi apreciază România.

Am fost partenerul lui Gerard Depardieu într-o piesă de teatru numită «Les portes du ciel», în acelaşi teatru în care a jucat şi Delon. (..) Avea o scenă foarte importantă care nu-i ieşea. M-a impresionat când mi-a spus: «Bogdan, tu eşti actor român, cu şcoală adevărată de teatru. Am o problemă. Nu-mi iese chestia asta. Ce să fac?».

Să mă întrebe pe mine Depardieu ceva doar pentru că sunt român şi am făcut şcoala românească de teatru. I-am spus ce credeam, nu ştiu dacă era bine sau rău.

El a făcut, iar regizorul i-a spus: «Vezi, Gerard, asta e». Gerard zice: «Asta e, Bogdan mi-a spus. Teatrul românesc, asta e». Apoi, de câte ori ieşea din scenă mă întreba: «A fost bine?». Pe de o parte, mă simţeam onorat, eram şi mândru. Evident că-ţi face plăcere.”

Pentru un ministru al diasporei, aceste cuvinte par o strategie: accea a descurajării exodului românilor şi a întăririi sentimentului de a fi mândru de a fi român!

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version