Un prahovean va candida la Quarrata, localitate din provincia Pistoia – Toscana,
Cristian Ioniţă are 43 de ani şi este originar din Valea Călugărească, judeţul Prahova. Candidează la Quarrata, localitatea de circa 25.000 de locuitori, dintre care aproape 3000 sunt străini. Românii sunt a doua comunitate străină, cu aproape 800 de rezidenţi, după cea albaneză care numără 1200. Ioniţă se declară o persoană optimistă, mulţumită de familia sa, de munca pe care o face şi de prietenii pe care îi are. Se consideră norocos. “Odată ajuns în Italia nu mi-a fost uşor, cum dealtfel s-a întâmplat multora dintre noi, dar cu foarte mult noroc, dragoste de muncă şi de familie, am reuşit să răzbesc cât de cât şi să-mi creez o situaţie bună. Am o famile splendidă, avem casa noastră, am o activitate, firmă de construcţii, care-mi aduce multe satisfacţii şi nu am mulţi prieteni, români şi italieni.”
“Un consilier trebuie să se ocupe de problemele tuturor”
Cristian Ioniţă spune că un consilier român trebuie să se ocupe de problemele tuturor, nu numai ale românilor. . “Trebuie să începem să ne preocupă m şi să ne implicăm în toate realităţile care ne înconjoară fără a ne gândim doar la situaţii specifice nouă românilor. Trebuie să ne gândim să acţionăm ca şi cum am fi acasă. Avem impresia că iluminatul public este insuficient şi poate dăuna siguranţei publice? Atunci trebuie să luăm atitudine alături de italieni şi să subscriem sau chiar să iniţiem bătălia pentru schimbarea situaţiei. Avem impresia că serviciul public de transport în comun este deficitar? Trebuie să ne implicăm şi să luăm atitudine împreună cu vecinii noştri italieni şi chiar de alte naţionalităţi. Aceste lucruri trebuie să le parcurgem în etape, să înţelegem mai întâi cum putem interacţiona cu administraţia locală.”
Ioniţă are în programul său electoral chestiuni care privesc pe toată lumea. “Contribuţia noastră în Quarrata trebuie să atingă şi problematici specifice teritoriului, cum ar fi cheltuirea banului public fără raţionament, iluminatul public deficitar în unele zone, străzile degrade din zonele periferice, implementarea unui sistem ecologic de selecţionare şi reciclare a deşeurilor, emiterea unor ordonanţ e comunale specifice pentru ajutorarea familiiilor în stare economică dificilă, dată fiind situaţiade criză economică, instituirea unei mese sociale de către administraţ ia locală cu ajutorul ONGurilor, şi chiar al nostru, facilităţi economice şi birocratice pentru implementarea energiilor alternative în teritoriu şi multe altele.”
Program electoral în şapte puncte
Şapte puncte de bază formează programul electoral al românului, puncte destinate doar problemelor specifice comunităţii româneşti. “Acestea se referă la posibilitate de înfrăţire cu un oraş di România, care este reprezentativ printre românii din Quarrata, aducând astfel oportunităţi de afaceri, proiecte europene comune, schimburi culturale şi cred că cel mai potrivit ar fi Râmnicu Vâlcea.
Apoi sprijinirea şi promovarea organizării unui festival tradiţional românesc anual precum şi crearea unui spaţiu, cu ajutorul primăriei, dedicat comunităţi românesti pentru diverse iniţiative: sărbători naţionale, evenimente care au ca scop promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor românesti, un loc de întâlnire pentru cei tineri care doresc să cunoască şi să nu uite limba română, prin cursuri organizate şi plătite de comunitate şi nu în ultimul rând, înfiinţarea unei echipe de dansuri populare. Aş mai dori crearea unui loc special dedicat cărţilor în limba română la biblioteca municipală.
Prioritar însă ar fi şi introducerea în Consiliul Local a unui cetăţean român cu titul onorific, fără remuneraţ ie, daca nu este obţinută alegerea sa, cu scopul unei mai bune cunoaşteri a vieţii politice a oraşului prin parteciparea directă la şedinţele consiliului. Se pun bazele, în acest fel, la o colaborare mai puternică între administraţia locală din Quarra – tina si comunitatea noastră. Alte două puncte de bază ar fi accesul la locuinţe populare şi subvenţii, daca se îndeplinesc, evident, condiţiile necesare şi crearea biroul emigranţilor. Cu rolul de a promova cursuri de limba şi cultură italiană, informaţii legislative, cursuri de formare profesională, proiecte de integrare, culturale, economice…”
Şanse mari
Şansele românului sunt destul de mari, ţinând cont că numărul conaţionalilor înscrişi pe listele suplimentare, pentru a vota, depăşeşte 200. “Din circa 800 de români rezidenţi, s-au înscris în jur de 200, care dacă mă vor vota îmi vor da posibilitatea să devin consilier”, spune Cristian Ioniţă.
“Concluzia la care am ajuns, după tot acest parcurs împreună cu românii din grupul nostru, este că oricare ar fi rezultatul, oricât de mulţi sau puţini mă vor vota, voi continua să mă implic alături de ei, fiindcă îmi dau seama că aici trăiesc, aici mi-am găsit norocul şi-mi voi petrece în continuare viaţa alături de familia mea şi ceilalţi prieteni. Bineînţeles asta nu va implica şi uitarea originilor mele de care sunt mândru şi pe care le voi promova mereu. Totodată, doresc să-i mulţumesc pe această cale lui Robert Araveicei, coordonator PNL în Italia, pentru ajutorul acordat.”
A.R.