Italia încă percepută ca o țară coruptă, deși anul acesta a înregistrat o ușoară îmbunătățire, trecând de pe locul 72 pe 69 din 177 de țări examinate și poziționându-se la același nivel cu România și Kuweit.
Este ceea ce reiese din raportul CPI 2013, indicele Transparency Internațional, care măsoară percepția corupției în sectorul public.
Italia, deși ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa, s-a îmbunătățit oricum față de anul trecut, când ocupa poziția 72: „S-au făcut multe eforturi structurale pentru a se îmbunătăți transparența și integritatea sectorului public – a comentat Maria Teresa Brassiolo, președinte Transparency International Italia – bineînțeles trebuie să continuăm efortul, însă mesajul pare recepționat, chiar dacă rămâne folosirea dezinvoltă și deseori incompetentă a resurselor publice care crează datorie, taxe și furie”
Corupție în întreprinderi mici și mijlocii din Italia. „Dacă denunți, nu mai lucrezi”
Oricum, e trist că Italia este, în acest clasament, după Ghana, Muntenegru și Cuba.
Spania se plasează pe locul 40, însă pierde 10 poziții față de anul trecut în urma unui val de scandaluri care a afectat partidul de centru-dreapta de la guvernare și familia regală. Grecia rămâne țara UE cu cel mai mare grad de corupție percepută, chiar dacă se îmbunătățește față de anul trecut ajungând de pe locul 94 în 2012 pe locul 80.
„E nedreaptă comparația cu Italia, România e mai coruptă”
Spre deosebire de Italia, care a crescut trei poziții, de la 72 la 69, situația corupției din România s-a înrăutățit, potrivit raportului Transparency. Anul trecut, România avea un indice de percepție a corupției de 66, anul acesta a ajuns la 69. În Clasamentul corupției, scorul mai mare înseamnă corupție mai mare.
Pe ultimele poziții se situează Somalia, urmată de Coreea de Nord și de Afghanistan. Pe primele locuri ale clasamentului, cele mai puțin corupte, se află țările din nordul Europei: Danemarca, Finlanda, Suedia și Norvegia, alături de Noua Zeelandă (pe primul loc, la egalitate cu Danemarca).
Clubul mafiei: ”ca să construiești, trebuie să fii de-al lor”
Campioanele transparenței:
- 1. Danemarca
- 2. Noua Zeelandă
- 3. Finlanda
- 4. Suedia
- 5. Norvegia
- 6. Singapore
- 7. Elveția
- 8. Olanda
- 9. Australia
- 10. Canada