Menu
in

Cornel Andrieş: “Cum am devenit consilier în Italia cu 47 de voturi”

Cornel Mihai Andrieş, de 22 de ani, a devenit cel mai tânăr consilier local român din Italia. El a obţinut un fotoliu  în Consiliul local la Montevarchi, lângă Arezzo (Toscana) după ce candidatul care a avut mai multe voturi decât el la ultimele alegeri administrative, Leonardo Simioni,  a demisionat. Primul pe listă dintre cei nealeşi, pe lista Partidului Democrat, a fost tocmai Mihai Cornel Andrieş.

Contactat de Gazeta Românească, proaspătul consilier a povestit cum a reuşit să devină consilier la doar 22 de ani, după ce a obţinut 47 de voturi la alegerile administrative. S-a prezentat ca fiind o persoană ce în mai puţin de zece ani a trecut de la stadiul de emigrant care se loveşte de multe probleme, la o persoană integrată, realizată şi cu proiecte ambiţioase.

“Sunt născut pe data de 25 ianuarie 1990 la Bălan, în judeţul Harghita. Am copilărit până la vârsta de 13 ani în satul Buruieneşti, com. Doljeşti, judeţul Neamţ. Ulterior am ajuns în Italia, unde împrejurările nu au fost tocmai uşoare, având în vedere că nu cunoşteam  limba italiană şi nici modul de viaţă în noua societate. Cu toate acestea, am reuşit să mă integrez, să mă adaptez societăţii noi, iar în prezent sunt student în al treilea an la Facultatea de Architectură, secţia Industrial Design din Florenţa. Pasiunea mea este picture şi încerc în mod deosebit să-i descopăr secretele, să mă perfecţionez prin observarea, studierea şi chiar încercarea de a reproduce operele pictorilor.”

Cornel Mihai Andrieş a devenit, la 22 de ani, consilier într-o primărie din Toscana

Preşedinte de asociaţie

Românul a înfiinţat o asociaţie cu scopul de a-şi ajuta conaţionalii. “Sunt preşedinte al asociaţiei “SiSempreInsieme” ce a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate. Decizia de înfiinţare a acestei asociaţii a venit în urma alegerilor electorale locale, observând necesităţile compatrioţilor mei de aici, din localitatea Montevarchi. Mi-am luat inima în dinţi şi am pornit acest proiect, chiar dacă nu intrasem la acel moment în consiliu. Scopul era acela de a încerca să-i ajut pe conaţionalii mei după posibilităţile pe care le aveam.”

Proiecte electorale

L-am rugat pe tânărul consilier să ne descrie motivele pentru care a ales PD şi cu ce proiecte electorale s-a prezentat în faţa alegătorilor, în special a românilor. “Am luat decizia să particip la alegerile electorale pentru că avem nevoie ca hotărârile care sunt luate în primăria în care trăim să ţină cont de prezenţa şi parteciparea noastră, a românilor, ca cea mai numeroasă comunitate de străini, în societate. Alegerea Partidului Democrat a venit pentru că sunt convins că nu este doar un nume de partid, eu cred în valorile menţionate în propriul statut şi posibilitatea oferită tinerilor de a se manifesta în viaţa politică prin diferite activităţi. Am obţinut 47 de voturi din aproximativ 800 de rezidenţi români din localitatea Montevarchi. Punctele principale au fost parteciparea comunităţilor străine în viaţa şi activităţile din localitatea unde trăiesc şi muncesc. Am încercat de asemenea să explic compatrioţilor mei cât de important este partecipare noastră la vot, faptul că ne implicăm direct şi în viaţa politică a urbei. Am încercat să nu fac doar promisiuni deşarte şi tocmai de aceea am înfiinţat ulterior o asociaţie”

Sprijin pentru români

Cornel Mihai Andrieş ne-a mai declarat că nu are legături cu politica românească iar principala sa preocupare este aceea de a crea o comunitate românească unită. “Având în vedere că sunt la prima mea experienţă în consigliu, încep cu gândul de a fi un punct de reper pentru români şi de a reuşi să formăm o societate cât mai unită, comunicativa şi trans – parentă. Despre politica românească nu pot spune prea multe, aş vrea totuşi să fie un sprijin pentru români şi nu un motiv de întristare.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version