Italia devine din ce în ce mai rasistă- iată concluzia ultimului Raport privind rasismul şi intoleranţa, publicat, marţi, de Consiliul Europei.
Situaţia din Italia în ceea ce priveşte imigranţii s-a agravat în ultimii cinci ani, în Peninsulă înregistrându-se un climat de "intoleranţă, în special faţă de cetăţenii romi, imigranţi şi musulmani".
Raportul a fost prezentat de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), organism european de apărare a drepturilor omului care se ocupă de monitorizarea rasismului şi xenofobiei. Raportul se referă la intervalul 2006-2011 (iunie).
În vizorul raportului se află presa italiană, care incită opinia publică la intoleranţă, precum şi "măsurile de securitate" adoptate de autorităţile italiene în ultimii 5 ani.
Totuşi, se mai arată în Raport, Italia a înregistrat şi câteva rezultate pozitive, în special la nivel legislativ. De mai multe ori, instanţele de judecată au anulat o serie de măsuri discriminatorii adoptate anterior de către Guvern sau de către primari.
În plus este apreciată activitatea Biroului Naţional pentru Combaterea Discriminării Rasiale – UNAR, care şi-a extins intervenţiile.
Raportul menţionează o creştere a utilizării mesajelor rasiste în politică, tot mai mulţi politicieni prezentând imigranţii ca un factor de risc pentru siguranţa publică. Acelaşi limbaj s-a reflectat şi în redactarea „pachetului siguranţei publice”, al guvernului Berlusconi. Deşi multe din propunerile controversate pe care le conţinea au fost abandonate, ele au avut un impact clar asupra opiniei publice.
În Italia există încă multe prejudecăţi legate de musulmani şi rom, se mai arată în Raport. Nu au lipsit atacuri violente la adresa unor grupuri minoritare, cum este cazul populaţiei rom.
ECRI a făcut o serie de recomandări Italiei, în lumina celor prezentate în Raport. Primele trei priorităţi sunt: întărirea instituţiei UNAR, acordarea de garanţii şi protecţie romilor evacuaţi şi reunţarea la politica de respingere e imigranţilor.
Descarcă AICI Raportul integral ECRI