Totul a început marți, 17 februarie, când televiziunea britanică Channel 4 a transmis primul episod din cele trei documentare realizate sub titlul ”The Romanians are coming” (Vin românii), produse de KEO Films, despre românii veniți în Marea Britanie.
Primul episod a prezentat cazurile a trei români, naratorul din voice over fiind un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut.
„Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără a avea perspectiva unor locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de oameni îi sperie pe britanici”, afirmă el.
Alex, măturător
Prima poveste este a lui Alex, care lucrează ca măturător pe străzi, în timp ce doarme într-o parcare din apropiere de Gara Victoria.
Sandu, din ghetoul de la Baia Mare
Al doilea personaj este Sandu, de etnie romă, tată a nouă copii, venit din Baia Mare (din zona împrejmuită cu un zid unde romii sunt segregați) în căutarea unui loc de muncă la Liverpool, însoţit de fiul său cel mare. „Vorbesc atât de prost engleza încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă”, remarcă naratorul.
Ștefan primește ajutoare de la stat
Ştefan, al treilea personaj, abia venit, în mod improbabil încasează imediat beneficii sociale, bani pe care îi trimite imediat în țară, la familie.
Trei povești considerate de mulți români din UK nereprezentative.
Motivele: sunt personaje care fac parte din etnia romă, este filmat ghetoul din Baia Mare înconjurat de controversatul zid segregaționist, nu sunt intervievați români „de calitate”, se pomenește despre beneficii sociale, românii au slujbe precum spălători de mașini sau măturători.
Proteste online
Pe Facebook s-a născut o adevărată isterie cu sute de postări, dintre care cele mai multe contra documentarului Channel 4.
A fost creat și un grup intitulat ”Protest against Channel 4 Londra”. Pe grupul protest a fost inițiată o campanie în care românii sunt rugați să posteze filmulețe pozitive despre țara lor. „Trebuie să le amintim că noi suntem noi, inițiatorii civilizației si a limbii latine. Nu suntem țigani!”, a scris, de exemplu, Maris Angela Maria.
Unul dintre cei care au aderat la grupul de protest i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care i-a cerut nici mai mult, nici mai puțin decât să oprească „show-ul de televiziune”.
Unele comentarii erau extremiste: „Pacat ca a murit Antonescu si Hitler inainte sa I gazeze pe toti! Ar trebui pusi la zid si impuscati toti tiganii astia”, a scris pe Facebook Ana Maria Parasca.
Miercuri, a doua zi după difuzare, au apărut mai multe apeluri pe FB pentru un protest în fața sediului Channel 4 din centrul Londrei, pentru duminică 22 februarie.
Reacții oficiale
Prima reacție oficială a venit de la consulul onorific al României la Bristol, Răzvan Constantinescu, care a susținut că documentarul Channel 4 s-a bazat pe un grup mic de romi din România, care dorm pe străzi, înșeală sistemul de beneficii și încalcă legea.
„Comunitatea mea de români este rănită și se simte umilită și furioasă. Comunitatea mea britanică este furioasă și scandalizată de această bucată senzaționalistă de jurnalism jalnic”, a comentat Constantinescu.
Ambasadorul Jinga, supărat
A urmat reacția lui Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, care, cu aprobarea MAE, a transmis postului de televiziune o scrisoare în care şi-a exprimat „surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunităţii de români din Marea Britanie”.
În sfârșit, a intervenit însuși ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, care i-a trimis o scrisoare ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, despre documentarul Channel 4 considerat jignitor pentru români. Aurescu și-a exprimat regretul profund faţă de reluarea unor „clişee incorecte” prin modul „distorsionat şi părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.
Scrisoarea atrage atenţia asupra faptului că tipul acesta de reportaje poate afecta „în mod negativ şi absolut nedrept imaginea comunităţii româneşti din Marea Britanie”.
Bogdan Aurescu a propus ca autorităţile române şi britanice să lucreze împreună pentru a pune capăt „acestei campanii de presă nedrepte şi nejustificate la adresa românilor şi a corecta astfel discrepanţa existentă între realitate şi imaginea proiectată despre aceasta”.
O reacție mai șocantă a avut deputatul Bogdan Diaconu (PRU), care i-a cerut într-o interpelare, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, BLOCAREA documentarului „The Romanians are Coming”.
„…vă solicit să vă implicați la cel mai înalt nivel în oprirea documentarului respectiv și să demarați un protest oficial al statului român față de murdărirea publică a imaginii cetățenilor români plecați din țară, cu aceeași energie și determinare cu care diplomația britanică ar reacționa dacă TVR i-ar descrie pe britanicii care vin la noi în țară drept bețivi și pedofili doar pentru că există documentate unele cazuri de acest fel”, a spus Diaconu de la tribuna Parlamentului României.
„Vă rog să faceți un exercițiu de imaginație ce fel de note de protest ați primi dacă un documentar de genul celui de la Channel 4 ar fi difuzat în România pe postul public de televiziune al statului român despre britanicii care ne vizitează, cu filmări despre cetățenii petrecăreți ai statului amintit care urlă alcoolizați pe străzile din Centrul Vechi din București cu ocazia anumitor meciuri de fotbal sau despre cazurile concrete de britanici care au venit în România pentru a practica pedofilia, și sunt destule, iar întregul popor al Marii Britanii ar fi identificat cu aceste persoane și cu aceste comportamente”, se mai arată în interpelarea lui Diaconu.
De menționat că Channel 4 este un post privat de televiziune, cu o foarte mare audiență în Marea Britanie, pe locul 3 după BBC și ITV.
Protest la Channel 4
Peste 150 de români au participat, duminică 22 februarie după-amiază, la Londra, la un protest în fața sediului Channel 4. Protestul a avut loc pe ploaie, ceea ce subliniază hotărârea protestatarilor. Au fost aduse bannere și afișe pe care s-au scris sloganuri anti-discriminare și împotriva documentarului. „Our Identity is not a Joke” și „Romanians are Coming? Well, Here We Are!”, se putea citi pe afișele ținute de câțiva tineri.
„Protestăm faţă de modul în care Channel 4 a decis să trateze problema imigraţiei românilor.
Considerăm că abordarea din documentarul ‘Vin Românii’ este nedreaptă faţă de cetăţenii români care muncesc şi studiază în Marea Britanie”, au afirmat organizatorii evenimentului.
Premierul Victor Ponta a exprimat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestanţii români din Londra. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri”, a transmis Ponta, duminică după-amiază, în mesajul care îi este adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.