Menu
in

Compania care importă lucrători din România: „În Italia nu găsim persoane la fel de pricepute”

 

Într-o ţară în care şomajul în rândul tinerilor ajunge până la 37% şi în care zeci de companii falimentează în fiecare zi, este posibil ca o fabrică importe forţă de muncă din România? Cu această întrebare începe un reportaj publicat pe 5 martie de Corriere.it, despre situaţia aparent paradoxală din una din cele mai importante companii italiene.

Reporterii de la Corriere au aflat că la firma Aermacchi Alenia din  Venegono, o companie importantă a grupului Finmeccanica, specializată în fabricarea de aeronave militare, sunt angajaţi 73 lucrători români.

Potrivit reprezentanţilor firmei, românii primesc acelaşi salariu pe care l-ar primi şi angajaţii italieni. Mai mult, Aermacchi plăteşte şi un comision firmei care a intermediat venirea românilor. Motivul pentru care românii au luat locul italienilor este unul foarte simplu, spun reprezentanţii firmei: lucrează mai bine.

"E nevoie de îndemânare"

"În industria aeronautica – explică surse oficiale din cadrul companiei – munca nu este una automatizată şi nici repetitivă. E nevoie de îndemânare şi de anumite aptitudini deosebite. Montarea unui cablu în sistemul electric al unei aeronave sau  citirea instrucţiunilor din libretul tehnic- nu oricine e capabil să le facă pe toate. Aermacchi are multe comenzi în ultimul timp şi, pentru a nu risca să plătească clienţilor penalităţi pentru neonorarea la timp a contractelor, a fost constrânsă să apeleze la forţă de muncă din România.”

În contextul crizei actuale, fabrica este în expansiune.  Modelul de aeronavă militară M346 este foarte apreciat pe piaţă şi comenzile sunt numeroase, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern. Compania are clienţi asiguraţi din Israel, Singapore, dar şi de pe piaţa italiană, cu contracte până în 2015. De aceea, firma a ajuns la un acord cu sindicatele pentru ca muncitorii  să lucreze trei sâmbete pe lună şi a angajat pe termen limitat 100 de persoane în ultimele luni.

Contracte provizorii

"Noi nu facem o chestiune de naţionalitateexplică Stefania Filetti, secretar al sindicatului FIOM din Varesedar ne întrebăm dacă avem o situaţie în care este de muncă pentru cel puţin următorii doi ani, de ce nu se fac contracte pe timp nelimitat?  E o întrebare care cu siguranţă trebuie fie discutată. "

Lucrătorii români primesc un salariu minim de 1.200 € net, dar unii dintre ele au o încadrare mai bună şi un salariu pe măsură, “mult superior celui pe care l-ar fi putut avea în ţara de origine”.

“E o strategie pe termen scurt, în favoare companiei, susţin alţi sindicalişti. “Angajează români cu contract provizoriu pentru a-i putea concedia mai uşor, când vor termina de onorat comenzile în curs. În ziua de azi, e mult mai uşor să concediezi un străin decât un italian”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version