Anunțul a fost făcut de premierul Paolo Gentiloni pe propriul profil Twitter: ajutorul va intra în vigoare la întâi ianuarie 2018 și suma va depinde de numărul de componenți ai familiei și de situația familială și a veniturilor.
Guvernul a aprobat în mod definitiv decretul legislativ care introduce venitul de incluziune (Reddito di inclusione – REI). Măsura se adresează unui număr de circa 400.000 de familii, egalul a circa 1,8 milioane de persoane. REI înlocuiește SIA, susținere pentru incluziune activă. Suma ajutorului corespunde maximum celei a indemnizației sociale pentru persoanele de peste 65 de ani fără venit, echivalentul a 485 de euro lunar. Suma va depinde de numărul componenților familiei și de situația familială și a venitului.
Anunțul a fost făcut de premierul Paolo Gentiloni pe Twitter: ”Undă verde definitivă venitului pentru incluziune. Un ajutor dat familiilor mai vulnerabile, un angajament al guvernului, parlamentului și alianței împotriva sărăciei”.
Venitul de incluziune (REI): ce este, cum funcționează și cine îl poate primi
Până la un maxim de 485 de euro pe lună pentru beneficiarii măsurii împotriva sărăciei. Suma va varia între 190 și 485 de euro pe lună, însă sunt prevăzute cerințe de acces foarte stringente. Cererile se prezintă la Primărie. Iată tot ceea ce trebuie să știți privind măsura aprobată de guvern.
De la 1 ianuarie 2018 va intra în vigoare REI, acronimul venitului de Incluziune. Decretul aferent a fost aprobat de guvern, pe 29 august, ca măsură de combatere a sărăciei.
Pe baza celor prevăzute, familiile care îndeplinesc cerințele solicitate, circa 660.000 potrivit primelor calcule, vor avea posibilitatea să primească un beneficiu economic va varia între 190 și 485 de euro lunar, pe baza venitului. Cererile pentru a putea avea acces la REI vor trebui trimise începând cu 1 decembrie.
REI este un ajutor național menită să combată sărăcia. În realitate nu este vorba numai de un beneficiu economic cu valoare variabilă, ci prevede și un proiect personalizat de activare și incluziune socială și de muncă cu scopul ajutării familiilor beneficiare să depășească condiția de sărăcie în care se află. În ce privește ”partea economică”, valoarea stabilită va fi acordată prin intermediul Cardului REI, un card de plată electronic.
Măsura se adresează în special nucleelor familiale cu fii minori sau infirmi, femei gravide sau persoane de peste 55 de ani în șomaj.
Valoarea REI pleacă de la un minim de 187, 5 euro pe lună și ajunge la un maxim de 485,4 euro, adică valoarea indemnizației sociale. Cifra depinde și de existența simultană a altor ajutoare de protecție socială.
Suma prevăzută va fi acordată timp de 18 luni și nu va putea fi reînnoită mai devreme de 6 luni, după care este posibil un nou acces. Însă în caz de reînnoire, durata maximă coboară la 12 luni.
Cerințe
La REI vor putea avea acces: cetățenii italieni, cetățenii comunitari, rudele cetățenilor italieni sau comunitari, cei care nu au cetățenia unui stat membru, titulari ai dreptului de ședere CE pentru persoane cu ședere pe lungă durată, titularii unei protecții internaționale (azil politic, protecție subsidiară) rezidenți în Italia de cel puțin doi ani la momentul prezentării cererii.
Sunt prevăzute și cerințe economice stricte: accesul va fi permis familiilor cu un ISEE egal sau mai mic de 6.000 de euro și cu un venit total egal sau mai mic de 3.000 de euro. Patrimoniul imobiliar, diferit de casa în care se locuiește, va trebui să aibă o valoare care nu depășește 20.000 de euro, în timp ce pentru cel mobiliar pragul este de 10.000 de euro (care devine 8.000 de euro pentru un cuplu și 6.000 pentru un singur subiect).
Cererile pentru accesul la beneficiu vor putea fi prezentate la Primărie în luna decembrie. Primăria va fi cea care se va ocupa de verificarea cerințelor necesare și cea care va trimite la INPS cererea în 10 zile lucrătoare de la primirea acesteia.
Institutul Național de protecția Socială (INPS), după efectuarea controalelor necesare, va proceda la recunoașterea beneficiului.