Personalităţi italiene precum Rita Levi Montalcini, fostul prim ministrul Romano Prodi sau Roberto Saviano, fac un apel la nivel european pentru schimbarea legii cu privire la acordarea cetăţeniei copiilor născuţi în Peninsulă din părinţi străini: "Chi nasce qui, è di qui".
“Este necesară o directivă europeană asupra principiului ius soli, care să invite toate statele membre UE la aprobarea unor legi naţionale care să recunoască cetăţenia ţării în care se nasc copiilor din părinţi străini”- acesta este sensul apelului “Chi nasce qui è di qui”, iniţiat de şeful europarlamentarilor Pd, David Sassoli, şi de primarul din Reggio Emilia, Graziano Delrio şi susţinut de comitetul promotor al campaniei “L’Italia sono anch’io”.
Printre firmatarii apelului se află Rita Levi Montalcini, Romano Prodi, Roberto Saviano, Don Luigi Ciotti, Carlo Verdone, Andrea Olivero, Claudio Baglioni, Susanna Camusso, Raffaele Bonanni, Luigi Angeletti, Piero Fassino, Concita De Gregorio, Andrea Camilleri, Moni Ovadia, Margherita Hack, Stefano Rodotà, etc. “Populaţia noastră – scrie Sassoli – s-a îmbogăţit cu minori de generaţie secundă, născuţi în ţara noastră din părinţi străini. Aceşti copii sunt colegii de bancă ai fiilor noştri. Vorbesc aceeaşi limbă cu a lor, împărtăşesc aceleaşi pasiuni, se joacă, studiază, cresc împreună. Sunt egali dar diferiţi: unii sunt cetăţeni, ceilalţi nu sunt. Fără cetăţenie eşti exclus”.
“Este un punct vulnerabil – continuă europarlamentarul – care devine tot mai marcat şi care riscă să ne facă şi mai vulnerabili, să producă o societate fragmentată şi schizoidă, teren fertil pentru acea sămânţă bolnavă purtată de vântul xenofobiei care bate de mai mult timp în Europa, alimentat de criză, de temeri şi de nesiguranţa pe care o produce aceasta”.
“Sute de mii de cetăţeni au cerut să fie aprobată o lege care să introducă ius soli şi în Italia. Şi şeful statului a pronunţat cuvinte foarte pline de angajament în acest sens. Mare parte a Parlamentului se arată favorabilă… ce altceva e de aşteptat?”. “Voi prezenta o declaraţie Parlamentului European – a explicat Sassoli – pentru a cere ca această Comisie să indice liniile de ghidare statelor membre pentru recunoaşterea cetăţeniei fiilor de imigranţ i născuţi în Europa”.
“Parlamentului îi vom cere să deschidă ochii” declară preşedintele Anci şi purtător de cuvânt al Campaniei ‘Italia sono anch’io’, Graziano Delrio.
“Italia – spune – are nevoie de o reformă adevărată” şi “să actualizeze legea privind minorii care sosesc şi se nasc în Italia” în afara “legii dreptului de vot pentru cei care deşi nedevenind italieni sunt regulamentari de mult timp şi sunt lipsiţi de un drept fundamental”.
“Am devenit mai liberi şi mai puternici – a amintit Delrio – extinzând drepturile. Când e criză se tinde să se aibă teamă de extinderea drepturilor însă acestea sunt o resursă fundamentală. Nu trebuie să ne fie frică să facem aceste alegeri”. “în 20 de ani – a concluzionat – nu vor mai fi 900.000 de minori de origine străină ci peste 2 milioane de copii străini din 10 milioane de minori. Aceşti tineri trebuie să se simtă parte a acestei patrii şi să fie chemaţi la construirea Italiei.”