Peste cinci milioane de italieni au plecat în ultimii ani din Italia, în căutarea unei vieți mai bune. Fabio Tonti, născut la Rimini, este unul dintre aceștia. După cinci ani petrecuți într-o multinațională, a decis să plece în Emiratele Arabe. Astăzi gestionează lanțul de distribuție al unei firme și se simte valorizat, într-un oraș sigur și optimist. ”În Italia vedeam numai fețe supărate”.
”Voiam să-mi recapăt bucuria de a merge la muncă dimineața și când mi-au oferit un loc de muncă în Dubai am urcat în primul avion”, povestește pentru Il Fatto Quotidiano.
Fabio Tonti, 39 de ani, după o licență în Inginerie electronică luată la Bologna cu notă maximă, nu a avut probleme să-și găsească un loc bun de muncă aproape de casă: ”Am fost angajat ca sales area manager într-o multinațională mare, unde am lucrat timp de cinci ani”. Nimic rău ca început, cu toate acestea în scurt timp Fabio începe să simtă primele semne de alarmă: ”Mi-am dat seama că după ce am învățat lucrurile fundamentale munca a devenit o rutină și firma nu avea niciun interes să investească în profesionalismul angajaților săi. Poate multora le e bine așa – adaugă – eu însă simțeam nevoia de noi stimuli”.
Italienii emigrează din nou în masă: peste jumătate de milion în Germania
Atunci a decis să intre în joc singur: ”M-am înscris la un master cu intenția de a-mi îmbunătăți capacitățile în domeniul managerial, însă la finalul cursurilor niciunul dintre superiorii meu nu m-a întrebat dacă am învățat ceva ce putea fi util firmei”, își amintește. La baza acestui dezinteres erau mai multe motive: ”În Italia dacă ești bun devii o problemă. În acei ani am văzut multe persoane capabile date afară într-un mod urât, pentru că talentul lor punea bețe în roate superiorilor lor”.
În Italia fiecare pare interesat numai să-și pună în lumină propria activitate: ”În firmele italiene managerii diferitelor departamente tind să se războiască pentru a-și demonstra că unul e mai bun decât celălalt – povestește, și numai pentru a ieși în evidență își asumă mereu toate meritele”. Adio eticii în muncă: ”Tind să facă să se creadă că membrii echipei lor nu sunt buni de nimic, în defavoarea colaborării”, explică.
Astfel, când a apărut posibilitatea de a lucra în Dubai, Fabio nu a stat pe gânduri. Și după doi ani și jumătate în Emiratele Arabe nu se poate arăta decât satisfăcut: ”Am fost angajat ca administrator al unui lanț de distribuție (supply chain) de o firmă care se ocupă de ambalare pentru industria alimentară, însă în realitate munca mea acoperă diferite sectoare și acesta este lucrul cel mai stimulant”. Și în Dubai se investește în individ: ”Directorii caută să pună în evidență capacitățile tuturor, mai ales fiindcă astfel câștigă și compania”.
Și lui îi place să trăiască în orașul din Emirate. ”Orașul e curat și foarte organizat, eu nu am mașină și trăiesc foarte bine”. Siguranța, apoi, ”este la niveluri maxime”, Un exemplu? ”Dacă îți uiți celularul în taxi sau într-un bar poți fi sigur că îți va fi restituit”. Costul vieții este foarte ridicat, dar e raportat la salarii: ”În fiecare an reușesc să economisesc de cinci ori mai mult decât în Italia”, subliniază.
Și aerul care se respiră e plăcut: ”Oamenii sunt optimiști, senini. În Italia vedeam numai fețe supărate”. Însă în ciuda entuziasmului, puțină nostalgie există: ”Pe cât de bine te poți simți în străinătate, niciun loc nu va fi ca acasă – recunoaște. Dar în viață trebuie să vezi mereu ce pierzi și ce câștigi. În ceea ce mă privește, din acest transfer am câștigat foarte mult”. Din acest motiv le recomandă tinerilor să aibă o experiență în străinătate: ”Bineînțeles trebuie să se întrebe dacă este un lucru care li se potrivește, dar eu cred că să stai departe de casă puțin este util tuturor și nu numai pentru a adăuga ceva în plus în propriul CV”.
Citiți și:
ADIO Italia!!! 470.000 de pensionari italieni au emigrat
Unde mai emigrăm: «Australia e plină de surprize»
Sosesc mai puţini străini, pleacă mai mulţi italieni