Menu
in

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (II): „Au pătat imaginea poporului român!”

În multe orașe din Italia, romii sunt printre problemele cele mai acute. la Vicenza, Mestre, Verona, Treviso, acum și la Bologna, unde primarul vrea să aducă armata, romii sunt cap de afiș. Și în 99% din cazuri sunt prezentați drept români, chiar dacă nu toți romii sunt români. Din această cauză, de ce să nu o recunoaștem deschis, imaginea românilor are de suferit, nu numai în Italia, ci în toate țările unde sunt comunități mari de români și romi. Am încercat să aflăm ce spun românii din Italia despre romii de aici...(continuare)


Noi și romii

Românii sunt discriminați, nu romii

Referitor la cetățenii români de etnie romă, Iuliana Zahariuc, 28 de ani, operator CAF din Roma susține că în serviciul pe care îl exercită nu face diferența între cetățenii români. «În parte sunt români care se comportă în același mod. Am posibilitatea de a-i observa, deoarece de multe ori călătorim împreună cu același mijloc de transport în comun și de cele mai multe ori nu văd nici o diferență.»

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (I): ”Trebuie limitate plecările din România”

Până acum, Iuliana a întâlnit nu cazuri de romi discriminați, ci cazuri de români discriminați și cetățeni de etnie romă ajutați. Dacă ar avea posibilitatea de a oferi un loc de muncă unui rom, Iuliana ar analiza întâi foarte bine persoana.

C.V.


„Egalitatea cu romii, o etapă depășită”

Alex Moșuleț, student de Ingenerie Mecanică la Politehnica din Torino, nu crede că romii sunt chiar așa o mare problema: «Cred că românii noștri sunt destul de indiferenți în ceea ce privește romii. Conștientizăm că nu ne fac o reclamă bună dar ne limităm mereu să atragem atenția (puținilor, sper) italieni că de fapt „ei nu-s români, sunt țigani”.

Poate cunoștințele mele printre italieni sunt limitate, dar nu cred că românii au o imagine atât de proastă, cel puțin nu la Torino.

Măsuri extreme: slujbă cu bodyguarzi la Domul din Mestre, asediat de cerşetorii români

În concluzie, nu sunt romii principalii vinovați pentru imaginea noastră proastă. Sunt îndeajuns de mulți italieni inteligenți încât să nu privească problema într-atât de superficial încât să ne pună în aceeași oală.

Egalitate romi # români? Subiect destul de delicat. Știu că pare destul de filozofic, însă toți suntem egali, măcar din punct de vedere formal. În Constituția italiană există acea egalitate substanțială, la care toți avem dreptul, și ar trebui să fim în aceleași condiții toți de la bun început.

Mulți însă au destinul scris deja de la naștere… Consider că mulți sunt emarginați, doar prin educație putem schimba ceva.

Nu cred că suntem jenați deoarece cu atâta informație cât ne intră în cap, probabil italienii reușesc să distingă între etnii, culturi diferite s.a.m.d. Cred că este o etapă deja depășită. Referitor la evacuarea taberelor de romi, italienii rezolvă o problemă, dar creând imediat alta. Soluția nu este să-i mutăm dintr-un loc într-altul.

Romii din Vicenza în condiții șocante de viață. Familii cu copii între excremente și gunoaie

Nu vor să se ducă la școală? Hai să le facem o tabără mai aproape și să-și trimită copiii acolo să învețe, să încercăm să promovăm educația într-un fel. Bineînțeles, nu este vina Statului italian, însă totuși cei ce ne conduc sunt responsabili de tot ce se-ntâmplă. Când ești la putere, îți asumi responsabilitatili, lupți, găsești idei, rezolvi, dar nu alungi.

Pomană am dat și eu în trecut, dar m-am vindecat de acest obicei prost. Dacă sunt discriminați în România, nu știu să-ți răspund, nu mai stau demult în România și nu prea urmăresc problemele legate de romi. Impresia mea e că nu sunt. Dacă un rom s-ar prezenta cu un CV de tot respectul, bineînțeles că i-aș oferi un moc de muncă.»

Irena Cara


„Au pătat imaginea poporului român!”

Munzer Hamdan, titularul firmei de pompe funebre Eternitatea, este jenat de ce fac romii în Italia: «Au pătat imaginea noastră, a poporului român, cu comportamentele lor antisociale în Occident. Mă refer la furturi, cerșetorie; noi nu suntem un popor de cerșetori, suntem un neam de persoane inteligente, și când vezi în metrou un cerșetor, știi că e rom, nu român, chiar daca are pașaport de România.

Să le dai 10 euro nu rezolvi problema. Am văzut la biserică la Milano unii care vin de ani de zile în fiecare duminică, au aceeași poveste, că adună bani să plece în România, acasă. În fiecare duminică sunt 7-8 romi în fața bisericii din Via Edmondo de Amicis la Milano. Încasează destul de puțin în ultima perioadă, pentru că lumea s-a săturat… Credincioșii sunt sensibili mai mult la persoane aflate în necaz, încercate de boală.

Primarul din Vicenza, zis „șeriful roșu”, vrea să scape orașul de romi: „Să intervină Ambasada României!”

Sunt jenat de comportamentul lor… dar dacă sunt și ei cetățeni români, nu am ce să spun. Italienii ne pun eticheta, e jenant. Am vorbit cu italieni care au firme de construcții, mi-au spus că dintre străini, cei care sunt cei mai bravi muncitori sunt românii, înainte de egipteni sau marocani. Așa că, auzind asta, apoi auzi și că un rom a furat poșeta unei doamne italiene și a îmbrâncit-o pe femeie… sigur că te simți jenat.»

Firma de pompe funebre are însă destulă activitate pe sectorul romi: «Îmi amintesc că am repatriat un rom care a mers să taie cablurile de înaltă tensiune, și când a deschis ușa a explodat tot… el a fost carbonizat. După o lună au venit părinții din România, au făcut examenele ADN și l-au dus acasă.

Pot spune că romii care mor în Italia sunt tineri, media de vârstă e de 35-40 ani, mor de infarct, accidente de mașină, de băutură, ciroză hepatică, ictus cerebral, toate provocate de alcool. Singurul lucru bun e că se ajută între ei, când unul dintre ei mă sună, îi spun prețul… și în două, trei zile mă sună că a reușit să strângă banii necesari repatrierii cadavrului.»

Neguţătorii din Veneţia: „Suntem asediaţi de cerşetori obraznici”

Munzer este de acord cu desființarea taberelor. «Dacă sunt primiți în Italia, romii trebuie să fie integrați în societatea italiană, cu un adăpost și un loc de muncă. Formând ghetouri, rămân ca în zonele din care provin din România.

Nu sunt de acord cu cerșetoria ca meserie, dar recunosc că pe unii, când îi văd, mi-e milă de ei. Le dau câte ceva, la metrou, la biserică… Mă impresionează cel mai mult persoanele în vârstă, bănuiesc că sunt folosite de organizații de-ale lor. Nu le dau bani, prefer să le cumpăr câte ceva de mâncare.»

Nu crede că romii în România sunt discriminați. «Numai că ei nu vor să muncească conștiincios. Aș oferi un loc de muncă unui rom, da. Dar mai întâi aș controla dacă e serios, pentru că nu prea am încredere în competențele lor. Spun multe neadevăruri, și mulți fură. Mi-e necaz că ne-au pătat numele.»

Georgiana Baciu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version