Moartea deţinutului român Virgil Cristian Pop la Lecce, după 50 de zile de greva foamei, a aprins reflectoarele asupra situaţiei dezastruoase a diplomaţiei din Italia. Pe lângă faptul că România nu are ambasador la Roma, personalul diplomatic nu este destul de pregătit pentru a-şi îndeplini atribuţiile. Prima întrebare pe care ne-am pus-o după vestea morţii deţinutului român la Lecce a fost dacă el a cerut asistenţă consulară. Consulatul competent de zonă este cel din Catania, dar şeful consulatului nu vorbeşte limba italiană. Este vorba de Adriana Elena Moţa, instalată consul de fostul ministru Baconschi în octombrie 2011.
Un nou caz Crulic/ Mort după 50 de zile de greva foamei în închisoare la Lecce
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, pentru Mediafax, că nu este normală situaţia Consulatului de la Catania, unde consulul numit pe afinităţi politice nu cunoaşte limba italiană. „În reprezentarea României sunt oameni cu excelentă calificare, sunt diplomaţii, şefi de misiuni recunoscuţi şi de partenerii noştri.
Dar pe de altă parte, chiar cazul de la Lecce ne arată că s-au numit în posturi importante oameni luaţi din capitală sau provincie, şi din provincie să fim siguri, pe criteriul afinităţilor politice. Nu poţi să trimiţi la Lecce oameni din consulat care nu ştiu italiană. Italiana e, sigur, la piu bella lingua del mondo, ştim toţi (…) şi nu poţi să mergi consul acolo şi să nu ştii să discuţi cu italienii. Nu merge, oricum întoarcem aceste lucruri”, a spus Marga.
„Din verificările de până acum, a rezultat că s-au făcut unele numiri în aceste posturi foarte importante, mai mult pe criterii de afinităţi politice, decât pe criterii profesionale şi noi acum verificăm toate aceste lucruri încât să le aducem la normal. Reprezentarea României e o chestiune de exigenţă, dar pe de altă parte trebuie să fie accesibilă oricărui cetăţean bine pregătit”, a mai spus Marga.
Autorităţile italiene nu au informat corect ambasada cu privire la cazul Pop
Cazul deţinutului mort a fost preluat de Consulatul de la Catania, care a fost notificat pe 14 mai de către autorităţile italiene de decesul românului. Cum vor gestiona cazul, e greu de estimat, dacă acolo consulul nu înţelege ce spune partea italiană.
„Autorităţile italiene nu au anunţat niciodată. (…) MAE al Italiei ne-a cerut o păsuire ca să vadă exact ce s-a întâmplat, dar sigur, ei nu au anunţat, cel puţin aşa apare pe toate înregistrările care sunt la Consulatul de la Catania. (…) Moartea unui om este alarmantă. Cum se va rezolva, vom vedea cu autorităţile italiene unde a fost eroarea„, a spus Marga.
Ministrul Justiţiei din Italia, Paola Severino, a trimis o echipă de inspectori la Lecce şi cerut o anchetă minuțioasă în cazul morții românului, a anunţat ANSA.