Biserica Catolică prăznuieşte astăzi, 8 decembrie, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione). „Neprihănita Zămislire” a Maicii Domnului a fost proclamată ca dogmă de credinţă de către Papa Pius al IX-lea, în anul 1854, prin scrisoarea enciclică „Ineffabilis Deus”.
Sărbătoarea invită la contemplarea frumuseţii inefabile a sufletului prea curat al Mariei, dar şi la înţelegerea strălucirii suprafireşti a fiecărui suflet sfinţit prin harul dăruit de Cristos Mântuitorul.
Pentru cinstirea sfinţeniei desăvârşite a Maicii Domnului, Orientul creştin a instituit încă din secolul al VII-lea o sărbătoare în cinstea „zămislirii fecioarei”, sărbătoare care începând din secolul al X-lea a trecut şi în Occident. După mai multe discuţii între teologi cu privire la conţinutul dogmatic al sărbătorii, care între timp primeşte numele de „Immaculata conceptio”, în anul 1708 Papa Clement al XI-lea a extins-o la întreaga Biserică de Apus şi a declarat-o sărbătoare de poruncă.
A urmat actul solemn de la 8 decembrie 1854 prin care Papa Pius al IX- lea nu a făcut decât să exprime convingerea din totdeauna a Bisericii. „Preasfânta Fecioară Maria încă din primul moment al zămislirii ei, printr-un har şi un privilegiu unic al lui Dumnezeu Atotputernicul, în vederea meritelor lui Isus Cristos, Mântuitorul neamului omenesc, a fost ferită de orice prihană a păcatului strămoşesc„, a fost declaraţia oficială a Bisericii catolice în 1854.